Меню продукти

Как ефективно да пием сок

Правилната комбинация от плодове и зеленчуци под формата на сок е не само невероятно вкусна, но и полезна за организма

Когато решим да подобрим здравословното си състояние максимално бързо и ефикасно, стигаме до извода, че трябва да променим хранителните си навици. Зеленчуковите и плодовите сокове ще ни помогнат в тази посока. Сокът е концентрирана форма от най-различни витамини, минерали, микроелементи и ензими, които тялото ще усвои максимално бързо. Знаем също, че за да сме здрави трябва да приемаме в голямо количество плодове и зеленчуци. Соковете ни дават възможност да осигурим на тялото си голяма порция от така необходимите му витамини и микроелементи, които да се усвоят без загуба на енергия за храносмилане. Дали ще използвате соковете в пречисваща и детоксикираща терапия или ще експериментирате с различни вкусове и комбинации за удоволствие, трябва да знаете основните принципи при консумация на прясно изцеден сок. 

●  Колко време мога да съхранявам сока?
Зеленчуците и плодовете започват да губят жизнеността и хранителните си вещества, веднага щом бъдат откъснати от корена. Когато бъдат изстискани на сок, окисляването се ускорява. Затова е най-добре сокът да се консумира веднага след изстискването. След два дни сокът почти е загубил всичките си хранителни стойности, освен калориите.

● Колко често трябва да пия сок?
Ефектът от липсата на нутриенти не винаги се появява веднага, а тялото се нуждае от постоянно постъпление на фитонутриенти. Ползата от соковете е максимална, когато се консумират всекидневно.

● По кое време на деня да пия сок?
Ефектът е най-голям, когато сокът се приема на гладно, т.е. 2 часа и половина след хранене и 1 час преди хранене. През този период междинните похапвания дори на плодове са вредни за тялото.

● Как би трябвало да пия сок?
1.  Сокът не се пие наведнъж като вода, а бавно и на малки глътки, така че хранителните вещества в него да могат да се усвояват. Помнете: сокът е течна храна! Всяка храна има нужда от храносмилателни сокове, за да бъде усвоена, а тези сокове се отделят в процеса на дъвченето, поглъщането и след това. Заради това поемайте сока бавно и се опитвайте да го "дъвчете".
2.  Сокът от туко-що извадени от хладилника зеленчуци може да затрудни храносмилателния процес (особено за хора с чернодробни проблеми), затова е важно зеленчуците да постоят на стайна температура преди да бъдат изстискани на сок.

● Колко сок трябва да пия, за да се възстановя от заболяване?
Колкото повече сок пиете, толкова по-голям ще бъде ефектът. Пиенето на много сок е важно не само за попълването на липсващите хранителни вещества, но и за възстановяване на тялото, когато някоя негова част страда или вече има заболяване. Важно е също така, токсините да бъдат елиминирани посредством потта и урината, и за тази цел е нужен много сок.

● Какви други методи е добре да се съчетават с консумацията на сок?
Добре е сокът да се пие в естествена спокойна среда, като слънчева гора, след леки физически натоварвания и като се диша дълбоко.
Това стимулира хипофизата и мозъка да отделят достатъчно хормони за бързо възстановяване. Хранителните вещества на зеленчуковия сок могат да се представят като инстументи, а хипоталамусът и хипофизата - като ръководителя на естественото възстановяване. Доброто състояние на ръководителя е в състояние да промени драстично скоростта на възстановяване. Запомнете твърдението: "Човешкото тяло е като сграда, построена от консумираните от него минерали".

● Добре ли е да се смесват плодове и зеленчуци за получаване на по-приятен вкус?
Избягвайте да консумирате плодове и зеленчуци едновременно. Това може да предизвика газове в храносмилателната система или диария. Прекаленото смесване може да забави и затрудни усвояването, поради различната киселинност на различните плодове. Разлинчното ниво на захари в плодовете също е от значение. Когато правите съчетание, опитвайте се да комбинирате сходни по киселинност и захари плодове и зелечнуци. 

● Как би трябвало да приготвям плодовите сокове?
Можете да приготвяте плодовите сокове по всякакъв начин, който пожелаете! Сладки и кисели плодове, обаче, не трябва да се смесват.

● Нужно ли е да се правят соковете в различни групи?
Ефектът може да бъде максимален, когато зеленчуковите сокове се организират в различни групи в зависимост от конкретните нужди на пациента.

Каква кокоизстисквачка да използваме?
По този въпрос подробно сме писали тук в статията "Как да изберем домашна студено-пресоваща сокоизстисквачка".

Пийте сок и бъдете здрави!

Зелено смути с Vitamix

Актуално видео

Status вакуум продукти


Комо мелници

KoMo немски мелници
При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2022 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies