Внесете ледена свежест в горещия летен ден с бананов сорбет и домашен сладолед
Ако някога сте се опитвали да "изцедите" банан, то сигурно сте останали разочаровани от резултата. Вместо сок, най-вероятно сте получили хомогенна смес, подобна на плодово пюре, но това не означава, че бананите не са подходящи за изцеждане. Напротив! Ако имате хоризонтална сокоизстисквачка, лесно може да направите бананoв сорбет или сладолед. Точно сега през лятото е най-подходящото време да изпробвате тези ледени изкушения у дома.
Превърнете вашата кухня в магазин за сладолед
Повечето хоризонтални сокоизстисквачки могат да направят бананов сорбет или сладолед, тъй като се предлагат с допълнителна приставка за хомогенизиране. Например с Sana EUJ-707 или Slow Star не са тривиални сокоизстисквачки, с тях може да приготвите сладоледи и сорбети, плодови закуски за деца, ядкови млека, включително и паста.
Има няколко предимства, в това да си приготвите сладолед или сорбет у дома
* Бързо!
* Евтино!
* Без консерванти!
* А най-хубавото е, че може да го похапвате в големи количества, тъй като домашният сорбет е по-нискокалоричен, отколкото сладоледа в супермаркета.
Предлагаме ви два лесни, летни плодови десерта, които ще внесат хладна свежест в горещите дни!

Нашия съвет:
Следващият път добавете няколко ягоди или изстискайте сока на половин лимон.
*Истински сладолед*
Тази рецепта не е от най-диетичните, но пък е много по-здравословна от сладоледите, които ще намерите в магазина.
Съставки:
* 2 банана (около 300 гр.)
* сока на 1 лимон
* мед или друг подсладител
* ½ ч.л. ванилова захар
* 50 ml прясно мляко (пълномаслено или нискомаслено)
Приготвяне:
1. Нарежете банана на парчета, наредете ги върху чиния, покрита с кухненска хартия.
2. Сложете ги във фризера за около 2 часа.
3. След около 1 час в дълбок съд смесете всички останали съставки. Ако бананите не са достатъчно сладки, добавете малко мед или кленов сироп.
4. Сложете готовата млечната смес във фризера за 1 час.
5. Извадете я от фризера и нарежете на ивици.
6. Сложете приставката за хомогенизиране и смелете замразените банани и млечните парчета.
7. След като сте ги обработили веднъж, ги прекарайте още един път през сокоизстисквачката. Това ще направи консистенцията още по-гладка.