Меню продукти

13 съвета за приготвяне на ядкови млека в домашни условияМляко от ядки и семена можете лесно и бързо да направите в домашни условия. Те са не само вкусни, но много полезни, и могат да се използват за различни цели. Всяко ядково мляко е добра основа за мюсли, каша, коктейл, сладолед, различни супи, сосове, торти, сладкиши и др. Ядковите млека не съдържат лактоза и глутен, не са генно-модифицирани, както и не съдържат наситени мазнини.

Суровите ядки и семена, съответно и млякото, направено от тях,  притежават изключително много полезни качества,  и тяхната редовна употреба е важна част от здравословната диета. До неотдавна ядките не се препоръчваха за консумация в големи количества поради високото съдържание на мазнини в тях. Но голяма част от мазнините в ядките са здравословни: моно- и поли-ненаситени мазнини.

Съвети за приготвяне на вкусно  ядково  мляко в домашни условия
1. Най-важното условие за приготвяне на домашно мляко е да използвате само пресни, сурови, не печени или пържени продукти (ядки или семена).
2. Ако не сте сигурни в качествата на купените продукти, преди да направите мляко от тях ви съветваме да ги накиснете за 20 минути във вода с добавени 1-2 с.л. кислородна вода (за 1 чаша сурови ядки), за да премахнете  всички евентуално обазували се плесени и бактерии. След това хубаво измийте ядките и отново ги накиснете според  необходимото време за всеки продукт. Примерна таблица за накисване:
 • Бадеми: 8 - 12 часа
 • Бразилски орех: 2 часа
 • Лешник: 5 - 6 часа
 • Кашу: 2 часа
 • Орехи: 6-8 часа
 • Орехи пекан: 2 - 4 часа
 • Зелена елда: 6 - 8 часа
 • Ленено семе: 4 - 6 часа
 • Чия: 6 - 8 часа
 • Конопено семе (обелени семена): не е необходимо да бъдат накисвани
 • Конопено семе – необелени семена: 8 - 12 часа
 • Тиквено семе: 4 - 6 часа
 • Сусам: 4 - 6 часа
 • Слънчоглед: 4 - 6 часа
3. При накисване суровите ядки или семена трябва да бъдат изцяло покрити с вода, тъй като абсорбират вода и набъбват.
4. Ако не разполагате с време и не можете да използвате вече готовите накиснати семена или ядки, няма никакъв проблем да ги оставите накиснати в хладилник за няколко дни, но е необходимо да ги отцедите от водата и да ги изплаквате с чиста вода всеки ден. Това ще ги запази свежи и готови за използване в подължение на още няколко дни.
5. След накисването ядките или семената трябва хубаво да се измият. Никога не използвайте водата, в която са били накиснати! Във водата остават вредни за организма ферменти и естетсвени (природни) консерванти. Премахването на тези вещества, посредством накисване намалява киселинността и специфичния горчив вкус при някои семена и ядки, и също така, позволява тяхното по-лесно усвояване. От консумацията на накиснати ядки няма да усещате тежест в стомаха. 
6. Бъдете внимателни, за да не прекалите с накисването, тъй като полезните минерали също могат да се „отмият“, ако семената бъдат киснати повече от необходимото време. Придържайте се към таблицата по-горе.
7. При накисване добавете една или две щипки морска сол – това ще подобри вкуса на ядките и семената.
8. Лененото семе и чия при накисване придобиват желеобразна консистенция. Затова е по-добре да ги накисвате непосредствено преди употреба и да не ги измивате след това, тъй като именно образувалата се желеобразна обвивка е изключително полезна.
9. За да приготвите домашно ядково мляко можете да използвате както блендер така и бавнопресоваща сокоизстисквачка, също и специален за целта уред - кана за ядково мляко Soyabella.
 • Ако използвате блендер: сложете предварително накиснатите ядки с вода в мощен блендер. Пуснете блендера първоначално на ниска скорост, като постепенно увеличавате до най-високата. За около 30-60 секунди млякото ще е готово. Ако не притежавате блендер Vitamix или BlendTec  възможно е тази порцедура да ви отнеме повече време: 2-3 минути или докато не се смелят напълно ядките. Колкото по-високоскоростен блендер използвате, толкова „по-гладко“ ще бъде вашето мляко.
 • Ако използвате бавнопресоваща сокоизстисквачка: ядковото млако се проготвя в зависимост от типа на сокоизстисквачката. По принцип се сипват с черпак накиснатите ядки и чиста вода, след което се смесват смланите ядки и първото мляко. Получената смес се разбърква и оставя да престои малко време и отново се пуска през сокоизстисквачката. Вижте нагледно как се прави с помощта на сокоизтисквачка Omega MMV-702 както е показано тук или със Sana 707 както е показано тук.
10. При приготвяне на ядково мляко вместо вода можете да използвате кокосова вода, билков чай, както и да добавите канела, кардамон, джинджифил, ванилов или лимонен екстракт, кокосова паста (coconut butter), стевия за подслаждане. Това ще направи вашето мляко много по-различно и по-вкусно. Не използвайте кокосово масло, защото при охлаждане се втвърдява и ще се образуват малки бучици в млякото ви.
11. Може да подсладите или да добавите вкус или аромат към млякото след прецеждане.
12. Когато правите ядково мляко, след като го прецедите през сито или марля не бързайте да изхвърляте остатъка, можете да го използвате като добавка към тестото за кекс, бисквити, хляб или към салатата.
13. Съхранявайте вашето ядково мляко в плътно затворени стъклени съдове до 3 -5 дни в хладилника. Най-добре е да надписвате бутилките – съдържание и дата на приготвяне. Можете да съхранявате млякото и в камерата до 3 месеца. Както и да го замразите във формичките за лед. Замразените млечни кубчета ще бъдат едно добро допълнение към вашите плодови коктейли в горещите летни дни.
Това е от нас. Надяваме се тези съвети да ви помогнат да направите най-вкусното и полезно мляко в домашни условия!
Smile
При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2024 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies