Кюфтета от нахут и лимец
С помощта на хоризонтална пресоваща сокоизстисквачка можем да направим не само вкусен сок от плодове и зеленчуци, но и кайма за кюфтета, е, разбира се зеленчукови :)
Представяме ви една изпитана рецепта за безместни кюфтета от нахут и лимец.
Продукти:
- 650 гр сварен нахут
- около ¾ чаши сварен лимец
- 3 средно големи листа кейл (къдраво зеле). По желание можете да използвате различeн зеленчук.
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- магданоз, няколко стръка
- 2 супени лъжици смляно ленено семе
- сол и черен пипер на вкус
- 3 супени лъжици зехтин или друга растителна мазнина.
Измийте продуктите, обелете чесъна и отцедете водата от нахута.
Използвайте бавнооборотна пресоваща сокоизстисквачка (в нашия случай Sana 707) с приставка за смилане. Първо пускаме през машината нахута, сварения лимец, зелевите листа, лука, магданоза, чесъна. След това, към готовата смес добавяме ленено семе, сол, пипер и разбъркваме. Оформяме кюфтета и пържим до златисто от двете страни.
Алтернатива: Ако сте фенове на суровото харанене може да изпълните рецептата с накиснати нахут и лимец, а не с варени. Както и накрая, вместо да пържете кюфтетата, ги сушите в дехидратор за около 8-10 часа.
Бон апети!