Пълнозърнести крекери със семена
Любителите на хрупкави закуски и здравословни рецепти обезателно ще харесат тези пълнозърнести крекери с 4 вида семена.
Приготвянето на тази рецепта ще отнеме време, но затова пък крекерите стават много вкусни и полезни. Изключително добре се комбинират с различни салати или като канапе.
Необходими продукти
- 1 с.л. пърнозърнесто брашно (най-добре да си го смеляте сами в каменна мелница)
- ½ чаша сурови обелени слънчогледови семки
- 2 чаши сурови тиквени семки
- 1 с.л. сусамено семе
- 1 с.л. ленено семе
- сол на вкус
- 2 с. л. вода
- подправки по избор (ким, червен пипер, ...)
Начин на приготвяне
- Най-напред натрошете слънчогледовото и тиквеното семе в блендер или мелачка. Семената трябва да останат начупени, а не смляни на брашно, в този вид са най-подходящи за рецептата.
- Добавете лененото и сусаменото семе.
- Разбъркайте добре семената с брашното, водата и солта.
- Можете да добавите сушен лук и копър, тези подправки ще овкусят допълнително вашите крекери.
- Готовото тесто покрийте със салфетка и оставете за 30 минути.
- От тестото направете правоъгълници с дебелина до 5 мм. За целта разделете тестото на парчета и ги разточете с точилка. Ако сместа се рони можете да добавите малко вода.
- Остана да изсушите крекерите и да се насладите на вкуса им.
Важно е пълнозърнестите крекери да се сушат при ниска температура, именно затова процесът отнема повече време.
3 начина на сушене
Можете да сушите крекерите в дехидратор, фурна или в тиган.
1. В дехидратор при температура 40-44℃ за около 10 до 12 часа, в зависимост от дебелината на крекерите.
2. Ако ще сушите във фурна, тя трябва да бъде предварителна загрята. Сушите на 50℃ при отворена вратичка за около 1 час. Важно е при сушенето във фурната да се осигури циркулация на въздуха. За по-добро изсушавате можете да ги обърнете по средата на процеса.
3. Също така, можете да използвате за целта тиган. Нагрейте тигана, след това намалете до минимална степен на котлона и разпределете крекерите един до друг. Сушете от двете страни за по 20-30 минути.
В дехидратор и във фурна ще стане по-удобно и бързо, тъй като повърхността на тавите е по-голяма. В тигана няма да можете да изсушите това количество наведнъж.
Готовите крекери имат леко златиста коричка. Можете да ги направите много по-бързо на висока температура, но няма да бъдат така приятно леки и полезни, защото при висока температура семената променят своята структура и стават канцерогенни.