Меню продукти

Пълнозърнести крекери със семена


Любителите на хрупкави закуски и здравословни рецепти обезателно ще харесат тези пълнозърнести крекери с 4 вида семена.


Приготвянето на тази рецепта ще отнеме време, но затова пък крекерите стават много вкусни и полезни. Изключително добре се комбинират с различни салати или като канапе.

Необходими продукти
  • 1 с.л. пърнозърнесто брашно  (най-добре да си го смеляте сами в каменна мелница)
  •  ½ чаша сурови обелени слънчогледови семки
  • 2 чаши сурови тиквени семки
  • 1 с.л. сусамено семе
  • 1 с.л. ленено семе
  • сол на вкус
  • 2 с. л. вода
  • подправки по избор (ким, червен пипер, ...)
Начин на приготвяне
  1. Най-напред натрошете слънчогледовото и тиквеното семе в блендер или мелачка. Семената трябва да останат начупени, а не смляни на брашно, в този вид са най-подходящи за рецептата.
  2. Добавете лененото и сусаменото семе.
  3. Разбъркайте добре семената с брашното, водата и солта.
  4. Можете да добавите сушен лук  и копър, тези подправки ще овкусят допълнително вашите крекери.
  5. Готовото тесто покрийте със салфетка и оставете за 30 минути.
  6. От тестото направете правоъгълници с дебелина до 5 мм. За целта разделете тестото на парчета и ги разточете с точилка. Ако сместа се рони можете да добавите малко вода.
  7. Остана да изсушите крекерите и да се насладите на вкуса им.
Важно е пълнозърнестите крекери да се сушат при ниска температура, именно затова процесът отнема повече време.

3 начина на сушене
Можете да сушите крекерите в дехидратор, фурна или в тиган.
1. В дехидратор при температура 40-44℃  за около 10 до 12 часа, в зависимост от дебелината на крекерите.
2. Ако ще сушите във фурна, тя трябва да бъде предварителна загрята. Сушите на 50℃ при отворена вратичка за около 1 час. Важно е при сушенето във фурната да се осигури циркулация на въздуха. За по-добро изсушавате можете да ги обърнете по средата на процеса.  
3. Също така, можете да използвате за целта тиган. Нагрейте тигана, след това намалете до минимална степен на котлона и разпределете крекерите един до друг. Сушете от двете страни за по 20-30 минути.
В дехидратор и във фурна ще стане по-удобно и бързо, тъй като повърхността на тавите е по-голяма. В тигана няма да можете да изсушите това количество наведнъж.
Готовите крекери имат леко златиста коричка. Можете да ги направите много по-бързо на висока температура, но няма да бъдат така приятно леки и полезни, защото при висока температура семената променят своята структура и стават канцерогенни.

При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2024 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies