Меню продукти

Вакуумно опаковане на продукти: предимства пред други методи за съхранение

 

Една от предпоставките за бързото разваляне на храната е наличието на кислород. Кислородната среда е идеална за разпространение на бактерии. Месото, рибата, всяка сурова или термично обработена храна бързо се разваля дори в хладилника. Можете значително да удължите срока на съхранение на продуктите с помощта на вакуумното опаковане.

Същност на вакуумирането: храната се поставя в специални контейнери с клапа или полиетиленови пликове, от които със специални устройства напълно се изпомпва въздухът. Ползата от тази технология е просто невероятна: срокът на годност на продуктите се увеличава до няколко години. Помпата за изтегляне на въздуха може да бъде ръчна или електрическа, както да бъде отделно устройство или да е вградена в машинката за залепване на торбичките. Принципът остава същия - важното е да се намали до минимум присъствието на кислорода, като за целта се изтегля въздуха от съда или плика. 

Защо е по-добре да съхранявате храната си във вакуум?

Поради липсата на кислород, храната ще остане свежа и ароматна от 3 и дори 5 пъти по-дълго, отколкото ако се съхранява по традиционен начин (в хладилник, фризер). Дрожди, плесени, различни микроби и хранителни бактерии просто не могат да живеят без кислород, така че при дълго съхранение, видът и текстурата на продукта се запазват в първоначалния им вид. Когато съхранявате храна във вакуум, тя не изсъхва поради същата причина - влагата от продуктите не се изпарява. 

Освен това, когато храната се съхранява във фризер по конвенционален начин, тя постоянно си взаимодейства с много студен и сух въздух, който разрушава първоначалната клетъчната структура на храната, което я прави по-малко свежа и вкусна след размразяването. Също така, вакуумирането като метод за съхранение е идеален за хигроскопични продукти като захар, тъй като те никога няма да се втвърдят, защото не абсорбират влагата от въздуха.

След като започнете да използвате вакуумна опаковка за продуктите, ще забележите как разходите за закупуване на храна намаляват всеки ден. Храната ще остане свежа за по-дълго време, което означава, че тя ще се изхвърля по-рядко, следователно и ще се купува по-рядко. Можете да купите няколко вакуумни контейнера за захар, брашно и ориз, така вече няма да намирате вътре мравки или пеперуди, захарта няма да се превърне в камък, а в брашното няма да се развъжда червеи.

Друго невероятно предимство на използването на вакуумна технология е възможността много бързо да се мариноват риби и меса. Налягането на вакуума по-силно отваря порите на месото и рибата, което позволява на маринатата да проникне дълбоко в продуктите. Правенето на шиш кебап сега е толкова просто и бързо: само 10-15 минути след мариноване във вакуум, месото вече може да се готви!

Храните с високо съдържание на мазнини вече никога няма да миришат. Причината за гранясването на мазните храни (различни масла и др.) е, че те влизат в контакт с въздуха и се окисляват. Без въздух вкусът и ароматът на мазната и мастносъдържащата  храна не се влошава!

И най-вече, когато консервираме храните с вакуумни пликове, ние може да се снабдим с голямо количество храни в техния най-добър сезон. В сезона си храните са вкусни, пълни с витамини и дори по-евтини. Защо да не запазим няколко килограма и за следващите сезони?!

Най-добрият домашен вакуумен уред

Домашните уреди за вакуумиране могат да бъдат лесни за използване и в същото време функционални като Vidia вакууматор. Изключително компактна и удобна за съхранение на течности като сок или смути пък е вакуумната кана. Вакуумният контейнер пък ви дава възможност да съхранявате най-различни продукти от нарязани плодове и зеленчуци, готови ястия до сухи насипни продукти като варива, макарони и захар.

Какво да изберем: електрически вакуумен уред за пакетиране или вакуумен контейнер? 

1. Първоначално  можете да закупите няколко контейнера за продукти, снабдени с малка ръчна помпа за изтегляне на въздух. Предимствата на тези системи са ниската цена и дългосрочното запазване на храната. Недостатък - въздухът не може да бъде напълно изпомпан, всичко трябва да се направи ръчно. Този вариант е подходящ, ако не ви се дават много пари за електрически уред и консумативите за него; ако не правите предварителни порции за замразяване и не използвате вакуумни пакети за Sous Vide готвене.  

2.  Електрически уред за вакуумиране. Тази опция е най-печеливша и надеждна, такива устройства са най-гъвкави и многофункционални тъй като процесът е изцяло автоматизиран. Такива вакуумни системи са по-скъпи, но ползите от покупката им са още по-големи! За изпомпване на въздух от контейнера се използва електрическа помпа. За разлика от обикновените ръчни, електрическите системи за вакуумниране са оборудвани със сензор, който автоматично спира когато въздухът е напълно изтеглен от плика.

Каква система да купите е личен избор за всеки. Независимо какъв уред ще използвате, вие гарантирано ще почувствате предимствата на дългосрочното съхранение на продуктите.

Важно: Някои продукти, дори опаковани във вакуумен плик или контейнер, трябва да се съхраняват в хладилника.


Това важи за храни, при които влагата не е напълно отстранена и е възможно да се развият микроорганизми когато се съхраняват при неподходяща температура (месо, риба, млечни продукти и т.н.). Зърнени храни, ядки, сушени плодове или захар, както и други насипни продукти, могат да се съхраняват извън хладилник. 

 
Ако искате да увеличите срока на годност на продуктите (пресни плодове, зеленчуци,  месо, риба, гъби, билки и подправки), без да губят своите полезни свойства, се препоръчва да използвате дехидратор. Тези устройства позволяват течността да бъде отстранена от храната, за да се предотврати развитието на бактериите в нея. Американската марка Excalibur предлага различни варианти: по-компактни и по-бюджетни, с дигитално управление, с таймер или без таймер, с двутемпературен режим или съвсем опростени и лесни за управление дехидратори. Също така висококачествени и ефективни решения можете да откриете и при марката Sedona. Изсушени и съхранявани при подходящи условия и температура храните запазват всички витамини, минерали и микроелементи.

          Срок на годност на продуктите във вакуум опаковка


Сега вече знаете какви варианти за съхранение във вакуум има и как да изберете най-подходящия уред според вашите нужди. Уредът за вакуумиране  е полезно устройство, което ще помогне не само да се удължи срока на годност на продуктите, но и да ги направи по-вкусни със Sous Vide - технология за бавно готвене в топла вода.

При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2024 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies