Меню продукти

Домашно овесено брашно


Как да си направите сами овесено брашно и защо е много по-полезно

Здравословно ориентираните пекари са открили, че овесеното брашно прави безглутеновите храни по-вкусни. От тогава то става все по-популярно. Само че, брашно от магазина и домашно приготвено - това са „две различни неща“. Как да направите овесено брашно у дома и да извлечете максимална полза от него?

Защо прясно смляното домашно овесено брашно е  по-здравословният вариант?

Има две основни причини, поради които домашното овесено брашно е по-здравословно: 
Първата е свързана с понятието гранясване. Целите овесени зърна са относително стабилни при съхранение, но когато бъдат смачкани на ядки или смлени на брашно, мазнините стават по-податливи на влиянието на кислорода и започват да се окисляват. Окислените мазнини причиняват възпаление (вероятно знаете, че храна, богата на антиоксиданти, има противовъзпалителни свойства). Брашното в магазина би могло дълго време да бъде съхранявано, докато стигне от производителя до вашата кухня. В следствие на което окислените мазнини ще придадат горчив вкус на брашното. Това е една от причините, поради която много елитни ресторанти и пицарии са преминали към смилане на всичките си зърна на място. Разликата във вкуса на престоялото и прясно смляното брашно е наистина осезаема.
Втората причина за приготвянето на собствено овесено брашно е т.нар. кръстосано замърсяване. При промишлено производство на брашно на всеки етап от преработката, овесът е в контакт с машини и преминава през бункери, които обработват и други зърна или ядки с високо съдържание на глутен. Съществува някаква вероятност остатъците от глутен и алергенни продукти да попаднат в овесеното брашно. При домашно смилане този риск се изключва.

Как да си направите овесено брашно у дома

Има няколко начина:
  1. С домашна каменна мелница смилате натурално овесено зърно.
  2. Блендер + органични овесени ядки (не фини).
Приготвянето на овесено брашно у дома е доста лесно: изсипете овесените зърна в домашната мелница (или блендер) и я включете. За няколко минути ще имате вкусно прясно смляно брашно.

Сега имаме прясно и ароматно овесено брашно. Какво да правим с него?

Можете да го добавяте към супи и ястия за сгъстяване или в шейка (смути)  за обогатяване с фибри. 
Ако искате да експериментирате с домашни печива, добавете повече бакпулвер, сода, квас или мая, защото овесеното брашно е по-плътно и по-тежко от традиционното бяло или пълнозърнесто. Направете овесени питки с масло. Насладете се на вкуса на домашно приготвени овесени палачинки, кекс или бисквити с шоколад.
 

Зелено смути с Vitamix

Актуално видео

Комо мелници

KoMo немски мелници
При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2021 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies