Меню продукти

Как да изберем дехидратор


Сушенето е един от най-старите и използвани методи за съхранение на храна който значително удължава срока на годност на продуктите. Стандарнтият медод преполага  продуктите се сушат на слънце. Този вариат не е подходящ за живущите в големите градова, поради редица фактори: липса на достатъмна място, замърсаване на въздуха и др. Най-често се използват  фурни или специални дехидратиращи сушилни. В този преглед ще говорим за домашни сушилни.

Дехидратор - п
ринцип на работа
Повечето домашни дехидратори работят на един принципт. Основната задача, която те изпълняват, е една и съща - нагряване на въздуха в затвореното пространство и осигуряване на циркулацията му. С помощта на горещ въздух се отстранява влагата от предварително приготвените продукти.
 
Как работи
Типичната сушилня представлява корпус, който съдържа нагревателен елемент, вентилатор, сензор за контрол на температурата и таймер (при някои модели). Интензивността на нагряване се регулира с помощта на контролния панел. Предварително приготвените (почистени и нарязани) продукти се поставят върху мрежести тави, които не пречат на свободната циркулация на въздуха.
Най-евтините сушилни може изобщо да нямат сензор за контрол на температурата и „управлението“ се свежда до бутона за включване. По-усъвършенстваните устройства работят по същия начин, но се отличават с повишен комфорт при използване. Например дигитален дисплей, прецизен контрол на температурата на въздуха, настроки на таймера, опция за двутемпературен режим, сушене само в горна или долна част на уреда, предварително зададени програми за сушене на различни видове продукти (в зависимост от това какво ще сушим, ще ни е необхоима различна температура) и други.

 
Използвани материали
Най-евтините дехидратори са направени от пластмаса, което не е изненадващо: пластмасата е най-евтината суровина. Пластмасовият корпус на устройството и пластмасовите тави за сушене са относително леки и лесни за почистване. При избор на такъв модел се уверете в качеството на пластмасата. Важно е частите, които контактуват с храна да не съдържат бисфеноли и други вредни съставки.
По-модерните модели имат метален корпус или пластмасов корпус с метални елементи. Такива решения позволяват да се ускори процесът на сушене: например металните решетки, поради по-добрия топлообмен, подпомагат  сушенето на продукта.
Когато вътрешната повърхност на сушилнята е направена от неръждаема стомана, това увеличава топлинната ефективност на устройството: топлината не се абсорбира от повърхността на сушилнята, а се отразява от нея, допълнително загрявайки продукта. Обратно, изцяло металния корпус на сушилнята намалява енергийната й ефективност, като топлината се отдава в околното пространство. 
Нека споменем и още един очевиден недостатък на пластмасата. В хода на продължителната употреба забелязахме, че евтината пластмаса, деградира с годините и става крехка. В резултат на това пластмасовата „решетка“ започва да се руши и устройството става неизползваемо. Този процес започва след продължителна уптреба на устройството, така че окончателното решение остава за потребителя: когато купувате евтини сушилни, трябва да сте подготвени за факта, че след 2-3 години устройството може да стане неизползваемо.
При тави, изработени от по-качествена пластмаса този проблем на практика е елиминиран. Те са оборудвани и със специална мрежа (за по-добро и равномерно изсушаване, а и задържане на по-дребни парченца).
Тавите от неръждаема стомана са на практика вечни: металът си е метал. Възможно е обаче да срещнете затруднение при отлепване на готовия изсушен плод от металната решетка, защото при сушенето продукта се е залепил, а решетката не е гъвкава, за да направи лесно отлепването.

Вертикален или хоризонтален въздушен поток
Съвременните сушилни са разделени на два вида: с вертикална или хоризонтална циркулация на въздуха. При първия вид нагревателния елемент и вентилатора са разположени отдолу, по този начин горещият въздух преминава отдолу нагоре, циркулира вътре в устройството и излиза през отворите в капака.
Вторият вид предполага, че тавите ще бъдат обдухани отстрани. Вентилаторът е разположен вертикално, в задната част на устрайството. Повече се използва при по-модерните и "професионални" сушилни.
Вертикалният метод на обдухване е не толкова ефективен в сравнение с хоризонталния. При така разпределения въздушен поток горещият въздух преминава последователно през няколко тави, подредени една върху друга. По този начин температурата на въздуха неизбежно намалява пропорционално на отстоянието от нагревателя. В резултат на това храната на долните тави ще изсъхне по-бързо от тази на горните. Потребителят е изправен пред необходимостта периодично да размества тавите, което не винаги е удобно. Макар и рядко, но има и модели, при които този недостатък на практика е отстранен поради оптималната форма на самите тави.
Хоризонталният въздушен поток рядко има проблеми с температурните промени. Тъй като горещият въздух навлиза едновременно във всички тави, температурата на различните нива е приблизително еднаква. Продуктите изсъхват равномерно по всички етажи. 

Контрол на температурата
Защо температурата е важна? Все пак нашата цел е да изсушим храната! Това означава, че колкото по-висока е температурата, толкова по-добре. А дали е така?
Различните продукти изискват различни температури, за да се дехидратират. За билките температурата ще бъде една, за ябълките или крушите - друга, за гъбите - трета, за месото - четвърта. Основният проблем, с който може да се сблъскате е грешна температура и пресушени храни, които могат да се ядат само след накисване или да се използват като част от супи или яхнии. А може и направо да си ги сготвите, ако увеличите градусите.
В дехидратора можете да консервирате най-различни продукти - от сушени зеленчуци и плодове, месни слайсове, крекери, плодови рула и много други. За всички тях излишната температура ще бъде пагубна.
Ето защо, когато изберате сушилня не само за приготвяне на сушени плодове за компот и сушене на гъби за зимата, но и планирате да приготвяте по-интересни ястия, температурата ще бъде много важна.
Повечето сушилни Ви позволяват да зададете температурата в диапазона от 35-40 до 70 градуса. Това е достатъчно за изпълнение на всички налични рецепти. Въпреки факта, че много устройства декларират точност до 5 или дори до 1 градус, на практика това не винаги е така. А що се отнася до бюджетните пластмасови модели с вертикален въздушен поток - почти никога.
Нашият съвет е изобщо да не разглеждате варианти само с един-единствен бутон „включване/изключване“. Въпреки че мощността на такива устройства в повечето случаи ще бъде достатъчна, без контрол върху процеса на сушене, такива дехидратори са подходящи, може би, за да отстранят влагата от продуктите до максимум.

Нагревателен елемент
Повечето дехидратори имат един нагревателен елемент, разположен до вентилатора, който е напълно достатъчен. Някои модели обаче могат да бъдат оборудвани с допълнителен нагревател - лампа в инфрачервения спектър, която произвежда нискотемпературно лъчение с много дълга дължина на вълната. Това лъчение се счита за безвредно за храната и хората. Тази лампа може да се включи, за да имитира сушене „на слънце“, или да не се включи, като изберете режим сушене „на сянка“ в менюто на устройството.
Според нас подобни инженерни решения са излишни и едва ли могат значително да повлияят на крайния резултат. Следователно не е необходимо да мислите специално за нагревателния елемент.

Полезна площ
Един от ключовите параметри на дехидраторите е броят на тавите и общата им използваема площ. От това зависи колко продукти могат да бъдат поставени едновременно в устройството. „Сериозните“ модели сушилни имат поне 10 тави с площ 30 × 30 см и дори повече.
Бюджетните модели могат да бъдат много компактни: те ще Ви позволят да изсушите 5-6 ябълки наведнъж и нищо повече.

Управление и настройки
Стандартът за домашни сушилни с електронно управление дава възможност за задаване на комбинация от температура и време. Именно тези устройства препоръчваме да разгледате на първо място. Температурата на такива устройства обикновено се променя на стъпки от 5 градуса, а времето - на стъпки от 1 час. Тези дехидратори автоматично ще поддържат желаната температура и ще се изключат, когато времето изтече.
Тези, които искат да спестят пари, могат да разгледат повече бюджетни модели, които нямат таймер и Ви позволяват да регулирате мощността с помощта на конвенционален реостат (по-студено/по-горещо). Ако свикнете с такова устройство и не забравяте да настроите алармата на телефона си, тогава то ще бъде много подходящо за използване.
И накрая, най-модерните модели позволяват инсталиране на „софтуер“. Например на потребителя е разрешено да зададе режима два пъти / две температури - т.е. два режима, които ще се изпълняват последователно.
Целта на такава функция е когато сушите особено влажни продукти (домати, цитруси), а също и само, за да ускорите процеса на дехидратация, можете първо да стартирате продуктите при по-висока с 20-30°С температура и след това да преминете към по-ниска температура, която деликатно ще изсуши продуктите, без да ги превръща в пракалено твърда или ронлива маса.

Ниво на шума
Нивото на шум при домшните сушилни в повечето случаи е ниско и не изисква специално внимание: работата на устройството е придружена от нисък шум на вентилатора и циркулацията на въздуха.
Имайте предвид, че при някои евтини модели наблюдавахме нежелани вибрации, придружени от характерен звук. Тази ситуация обаче е по-скоро изключение, отколкото правило и следователно едва ли си струва да се притеснявате, че сушилнята ще попречи на Вашето семейство.
Ако се съмнявате, можете да поискате да включите устройството в магазина или да се обърнете към инструкциите, които трябва да съдържат информация за максималното ниво на шум по време на работата на устройството.

Допълнителни аксесоари
При накои модели, можете да намерите различни аксесоари, които разширяват възможностите на устройството, или улесняват процеса на приготвяне на определени продукти. Най-често сред аксесоарите можете да намерите пластмасови мрежи, които ви позволяват да изсушите ситно нарязана храна, както и специални силиконови или „тефлонови“ подложки, които са подходящи за приготвяне на бонбони и сушене на течни и полутечни храни.

Съдове за приготвяне на кисело мляко, силиконови ръкохватки, силиконови четки и други.

Заключение
Когато избирате домашен дехидратор, трябва да си отговорите на редица въпроси, въз основа на които ще бъде избрано конкретно устройство. Тези въпроси ще бъдат:
  • Колко често ще се използва устройството? Ако се предполага, че сушилнята се използва няколко пъти в годината при събиране и обработка на култури (ябълки, сливи, гъби), тогава е подходящ и относително прост вертикален модел с достатъчна полезна площ. Ако дехидраторът ще се използва често за консервиране на разнообразни ястия, тогава е по-добре да изберете по-сложно и усъвършенствано устройство.
  • Ще сушите ли "трудни" храни? Приготвянето на блатове, кисело мляко, всякакви месни и рибни закуски изисква доста точен контрол на температурата. Ето защо, ако не само ще премахвате влагата от храната, а искате да разнообразите менюто си с всякакви сушени закуски, не можете да се справите без дехидратор, който Ви позволява прецизно да контролирате температурата в работната камера.
  • Сушенето на някои продукти изисква използване на допълнителни аксесоари: по-добре е да попитате за това предварително, тъй като не винаги ще бъде възможно да се купят липсващи подложки или мрежи за избрания модел.
  • Готови ли сте да отделите малко повече време за процеса на дехидратация? Наличието на таймер за изключване, както и вградени програми ще автоматизират процеса на сушене. В противен случай се подгответе, че ще трябва да присъствате лично в края на цикъла на сушене, за да изключите устройството навреме. Най-неприятното нещо при използване на устройства без таймер е да разберете, че трябва да излезнете или да си легнете, а продуктите не са достатъчно сухи и им трябват още няколко часа.
Накратко:
  • ако често и „професионално“ сушим различни (включително сложни) продукти, тогава избираме сред устройствата от най-висок клас с хоризонтален въздушен поток, допълнителни аксесоари в комплекта (или възможност да закупуване) и наличието на автоматични програми
  • ако искате да спестите малко, разглеждаме автоматични сушилни с вертикално обдухване (като същевременно не забравяйте, че може да се наложи да размествате тавите по време на процеса на дехидратация)
  • ако сушим само „в сезона“, тоест веднъж, но много и основната цел е да премахнем максимално влагата от продуктите, тогава ще свършат работа и относително прости модели без вграден таймер, тъй като в този случай няма да се притеснявате, че продуктите ще бъдат пресушени.
Разгледайте нашите предложения за качествени дехидратори тук! 

FreshMarket.BG в YouTube

Актуално видео

Status вакуум продукти


Комо мелници

KoMo немски мелници
При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2023 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies