Меню продукти

11 причини да обичате зелени соковеЗащо зелените сокове и коктейли са полезни? И как да ги приготвяме правилно?
Основният компонент на зелените сокове, както не е трудно да се отгатне, са зелените зеленчуци. Учените отдавна са доказали, че те са изключително  полезни, защото съдържат голямо количество витамини, минерали, хлорофил и микроелементи, необходими за организма. Но ползите от зелените соковете не се изчерпват само с това.

11 причини да обичате зелени сокове

1. Те са много питателни, тъй като в една чаша сок има голямо количество зеленчуци, което ще ни бъде трудно да изядем в цял вид или като салата. Под формата на сок обаче зеленолистните зеленчуци са лесно смилаеми, изключително хранителни и същевременно с ниско съдържание на калории.
2. Зелените сокове и коктейли съдържат фибри, които имат способността да изчистват токсините от нашия организъм.
3. Ако консумираме зелен сок 30 минути преди хранене, можем значително да намалим обичайната си порция храна, а това неизбежно ще се отрази както на фигурата, така и на здравето ни.
4. Съдържат полезни вещества като витамини А, С и К, фолиева киселина, калций, желязо и др.
5. Съдържат ензими. Те са полезни не само за храносмилането, но и за много други процеси в тялото – от възстановяване на мускулите до здравословен имунен отговор при възпаление.
6. Единствено чрез зеленолистните растения можем да си набавим  хлорофил - уникален източник на слънчева енергия, без който не би бил възможен животът на Земята.
7. Имат алкализиращо действие. Регулират Ph-баланса на организма.
8. Имат силен детоксикиращ ефект, което не само подобрява работата на организма (особено на стомашно-чревния тракт), а и дава повече енергия, прави кожата чиста, свежа и тонизирана. Зелените зеленчуци ни помагат да се справим по-бързо с наднорменото тегло.
9. Зелените сокове намаляват нивото на холестерола, както и намаляват риска от диабет.
10. Соковете съдържат антиоксиданти, необходими за превенция на рак и сърдечно-съдови заболявания.
11. Подобряват мозъчната функция.

Как да пия зелен сок
Най-добре е зелените сокове да се пият сутрин на гладно. Можете да пиете сок 20-30 минути преди хранене или  да ги използвате като лека закуска. Пийте сока бавно на малки глътки. Предъвквайте сока или зеленото смути, макар да няма едри парчета за дъвкане. "Дъвченето" на сока стимулира отделянето на слюнка и стомашни сокове, което подобрява процеса на храносмилане и усвояване на хранителните вещества от него. Не се препоръчва да пиете сок с друга твърда храна - това значително ще забави храносмилането и ще попречи на усвояването на полезните вещества от сока.

Състав на зелените сокове: само зеленчуци или нещо допълнително?
Съставът на зелените сокове и коктейли може да включва много и най-различни компоненти. Правилото, към което следва да се придържате е съотношение "3 към 1" - три части зеленчуци и една плод. По-добре е да има повече зелени зеленчуци и малко кисели или средно сладки плодове. Много сладките плодове не се комбинират добре със зеленчуците, а прекалено сладките сокове не се препоръчват, тъй като те веднага ще повишат нивото на кръвната захар. Ако сте любители на плодовете, не е нужно да ги добавяте в голямо количество - дори няколко капки сок, изцедени от тях, придадат нов вкус на коктейла. Допълнителните добавки, като спирулина, хлорела, пшеничена трева на прах ще направят сока още по-полезен, но бъдете умерени с тях, поне докато привикнете с вкуса им.

Каква сокоизстисквачка да използвам?
В многообразието от модели и видове сокоизстисквачки човек лесно може да се обърка. Основно машините за сок се делят на центрофужни (високооборотни) и студено-пресоващи (бавнооборотни).
За сок от зеленолистни се препоръчва да използвате бавнопресоваща хоризонтална сокоизстисквачка. В статията "Каква трябва да бъде сокоизстисквачката за зеленолистни"  можете да почетете повече по темата.

Ако сега започвате да добавяте зелени сокове в менюто си и се страхувате от новите вкусове, опитайте първо сока от краставица и след това добавяйте повече и нови съставки. Потърсете нови и свежи идеи и рецепти за зелени сокове и експериментирайте. В "Зелени растения за зелени коктейли" също можете да откриете полезни варианти. Вкусните зелени сокове непременно ще ви харесват и бързо ще се превърнат в полезен навик.

Зелено смути с Vitamix

Актуално видео

Status вакуум продукти


Комо мелници

KoMo немски мелници
При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2022 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies