Меню продукти

Ползи и вреди от пшеничното брашно

Брашното от пшеница е в основата на съвременната западна диета (включително и на българина). В продължение на хилядолетия брашното се е правело по непроменена технология: целите зърна се смилат между два камъка, а след това брашното се съхранява на безопасно място, където няма влага и никакви насекоми. През ХХ век настъпиха огромни промени в селското стопанство и в хранителната индустрия като цяло, което доведе до реален спад в качеството на продукта. Какъв е проблемът с магазините стоки и възможно ли е да се приготвят полезни печива през 21 век?

Очакване и  реалност

Съвременният търговски продукт няма нищо общо с това, което са използвали за храна нашите предци. Тъй като преди не е било технологично възможно разделянето на зърното,  хората са  използвали само пълнозърнесто брашно. От него са правили плътен, сивкаво-бял хляб. Натурален и полезен, но не толкова мекичък, нито пък много траен.
С развитието на технологиите, производителите решиха да увеличат цената на хляба, а това изисква да се разработят по-усъвършенствани методи за смилане на брашно. Оказа се, че зърното може да бъде разделено на четири компонента: обвивка на зърното, алейронов слой, ендосперм  и зародиш. За да се получи бял хляб от т.нар. "първо качество", се избира само ендоспермът. Той се състои от протеини (12%), захар (3%), но преди всичко нишесте - 59%. В хода на химичните процеси по време на втасване на тестото, протеините образуват глутен. Колкото повече глутен има в тестото, толкова по-бухнал става  хлябът и толкова по-дълго може да се съхранява. След като научиха за това, производителите започнаха да добавят към тестото изкуствено произведен глутен. Лесно може да се констатира този факт, като  прочетете съставът на опаковката на всеки хляб, който се предлага в търговската мрежа.
Процесът на получаване на бяло брашно се оказва доста евтин, така че бързо се превърна в най-търсения продукт за сметка на пълнозърнестото, ръженото и всякакво друго брашно. Производителите започнаха да смилат тонове зърно, което от своя страна наложи по-съвременни методи за съхранение. В резултат на това брашното, което се продава във всеки магазин, пребивавайки една година на рафта, изобщо не се променя:  не се овлажнява и в него не се развъждат насекоми. Освен това, една неправителствена организация установи, че определени марки брашна съдържат пестициди. Изводът е, че ние се опитваме сами вкъщи да си приготвим вкусни печива, но за съжаление получаваме един продукт със съмнително качество.


Пшеничното брашно може да бъде полезно

Всъщност, пшеничното брашно, но само пълнозърнестото, може да бъде част от здравословната диета, защото алейроновият слой и зародишът съдържат много мазнини, минерални соли и витамини, а обвивката е източник на фибри. Именно това са частите на зърното, които осигуряват вкуса и аромата на хляба. Освен това, триците на практика не омекват по време на втасването, поради което те действат като микроскопични остриета и нарязват протеиновите веригите на глутена. Ето защо в истинския хляб от пълнозърнесто брашно се съдържа по-малко глутен (растителен протеин). Факт е, че в магазините се продава "пълнозърнест хляб", чийто състав е практически същият като на най-евтиния бял хляб. Чудите се как става това ли? Ами просто триците се добавят към тестото на по-късен етап от втасването.
За да се запазят максимално полезните вещества в пълнозърнесто брашно, необходимо е то да се съхранява на хладно и проветриво място до няколко седмици. Това заключение беше направено от няколко американски изследователски групи. В Съединените щати през 2010 г. се появиха дискусии за влиянието на глутена върху човешкото здраве и паралелно започнаха проучвания на прясно прибрана реколта на пшеница. Резултатът е, че  под въздействието на въздуха и светлината в продукта се унищожават ензимите, микроелементите и витамините (витамини А, Е, В и ненаситени липиди). Въпреки че резултатите от научните изследвания все още не са достатъчни, американските хлебопроизводители, които се опитват да предлагат здравословен хляб, използват само прясно смляно брашно и напълно се отказват от индустриалното мелничарство.

Къде да намерим мелница?

Предлагат се различни марки и модели домашни мелници: ръчни, електрически, с различна мощност и капацитет. Можете да избирате между западни модели и такива, произведени в България. Има и Китайски мелници с метални валове. Регламентите на ЕС относно безопасността на материалите са доста строги, поради което можете да бъдете спокойни за качеството на продуктите с европейски произход.
С домашна каменна мелница могат да се смилат различни зърнени култури (пшеница, лимец, ориз, елда, овес, грах, царевица) както и билки. Важно е зърната да бъдат сухи и не мазни, тъй като мазнината полепва по мелничните камъни и ги прави неефективни. Един от най-продаваните модели домашна каменна мелница Milla смила 100гр. зърно за 1 минута. Със своите 370W тя с лекота се справя с твърди зърна като ориз и нахут, а дори и с царевица.
С домашна каменна мелница винаги имате един сигурен помощник в кухнята, особено когато здравословното хранене е приоритет. Смилайки  зърната непосредствено преди приготвяне, вие запазвате важните хранителни вещества като ензими, витамини, микроелементи. По този начин осигурявате на тялото истинска жива храна без добавени подобрители, набухватели, консерванти и др.

Бъдете здрави и се насладете на вкуса и аромата на прясно изпечен домашен хляб!
 
Зелено смути с Vitamix

Актуално видео

Status вакуум продукти


Комо мелници

KoMo немски мелници
При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2022 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies