Орехово мляко

1 чаша орехи
3 чаши вода
Начин на приготвяне
- Орехите задължително трябва да бъдат сурови
- Накиснете орехите във вода за 4-6 часа или за цяла нощ, така ще станат по-меки и по-полезни.
- Прецедете орехите, изплакнете ги с чиста вода и ги обработете с хоризонталната сокоизстисквачка Oscar DA-1200, като използвате приставката за хомогенизиране.
- Към смляните орехи добавете прясна вода в съотношение 3:1 (3 части вода, 1 част орехи) и оставете за 1 минута.
- Сменете плътната приставка на сокоизстисквачката със ситната цедка и изцедете сместа от орехи и вода, трябва да се е получила като каша.
- Сипете готовото мляко в стъклена бутилка и съхранявайте в хладилник до 2 дни.
- Ореховото мляко можете да добавяте в смути, в сос, да използвате в рецепти за палачинки, каши или други.
- По същият начин можете приготвяте и овесено, сусамово, бадемово или мляко от кашу. Опитайте да направите мляко и от слънчогледово семе по същата рецепта. С него идеално се получава веган таратор.
- Не изхвърляйте остатъците от орехи. Смесени с фурми ще станат много вкусни сурови бонбони. Също така можете да ги добавите към тестото за кекс или други сладкиши.