Морковени кексчета
Опитайте кексчета с моркови! Те са доста по-различни от прословутата торта с моркови ;)
Необходими продукти
- 4 големи моркова
- 1,5 ч. брашно от лимец
- 1 ч. захар
- ¾ ч. олио
- 3 яйца
- 1 ч.л. сода за хляб
- 1 ванилия
- 1 канела
- 6 ореха
Начин на приготвяне
Измийте и почистете морковите, рендосайте ги на ситно ренде или използвайте чопър, блендер или сокоизстисквачка с плътна приставка за смилане, за да ги надробите на съвсем ситни късчета. Към морковите добавете натрошените орехи, яйцата, захарта, олиото и разбъркайте добре сместа. Добавете брашното от лимец, канелата, ванилията и угасена сода за хляб. Най-добре е брашното да бъде смляно непосредствено преди да бъде използвано, т.е. прясно и пълнозърнесто. По този начин ще запази всичките си полезни хранителни съставки и няма да се окисли от продължителния контакт с въздуха. За тази цел можете да използвате домашна каменна мелница Milla. Разбъркайте сместа до получаване на еднородна консистенция. Сипете във формички за печене на мъфини. Печете 20-25 минути на 200°С.
Алтернатива: може да ползвате пулпата от сокоизстисквачката при приготвянето на сок от моркови, вместо цели моркови. Така кексчетата стават по-леки и се изпичат по-добре и отвътре.