Пастила

Здравословна алтернатива на бонбоните
Ако родителите искат детето им да расте здраво, едно от най-трудните неща, с които се сблъскват е консумацията на сладки храни и десерти. Тук не визирам домашно приготвения кекс на баба, а всички онези сладкарски изделия, с които са пълни рафтовете в супермаркетите. Лично аз не съм срещала дете, което да не обича сладко.
Въпросът за ползата и вредата от тези храни в нашето семейство стана особено болезнен, когато се родиха децата.
Някъде до към тригодишна възраст им предлагах различни алтернативи като домашно приготвен сладолед от туко-що набрани градински плодове с мляко или сметана от кравата на съседите, домашно подквасено плодово кисело мляко, мед, сушени плодове и др. Всичко беше добре до момента, в който тръгнаха на детска градина и откриха съществуването на „Нескуик“ зърнени закуски, „изкуствените“ торти по случай рожденни дни в ДГ и други подобни изкушения. Ставаше все по-трудно да ги убедя, че домашно приготвените десерти са по-добрия избор. В една по осъзната възраст /след 4 години/ започнах да им обяснявам, защо тези храни са вредни и какво се случва, когато се храним нездравословно. Да кажем, че имах някакъв успех, но въпреки това най-много се радваха на шоколaдовите яйца.
Рецепта №1
Домашно приготвена пастила от ябълки
Продукти
Ябълки. И само това. Не е необходима нито захар, нито вода.
По желание могат да се сложат различни допълнителни продукти за вкус или цвят като ягоди, касис, малини, мед, канела и др.
Начин на приготвяне
Това е най-лесната рецепта, а за приготвянето й ще са ви необходими:
• добър блендер, препоръчвам ви Vitamix
• сушилня за плодове и зеленчуци, например Excalibur.
Сушилните често се наричат «дехидратори». За тази цел също така можем да използваме фурната или естествените слънчеви лъчи, но става по-бавно. При работа с фурната на готварската печка нещата стават по-бавно, защото липсва проветрение и влагата не излиза бързо, дори да се увеличи температурата. А знаем, че се губят ценните витамини, ако температурата е над 60°С.
Изчистваме ябълките от дръжки, семки и люспи. Пюрираме ги в блендер. Можем да добавим мед, канела или ягоди например. Слагаме хартия за печене, силиконова подложка или фолио в тава и изсипваме пюрето от яълки. Добре е слоя да бъде с дебелина около 6 -10 мм., тъй като при по-дебел слой ще ви е необходимо повече време за сушене.
Сушим пастилата няколко часа в дехидратор (около 10 часа при 45°С) или във фурна на отворена врата и минимална температура. Ако решим да я сушим на слънце, процесът може да ни отнеме няколко дни.
Готовата пастила внимателно отлепяме от хартията или силиконовата подложка. Ако не е добре изсушена тя трудно се отлепя. По това може да определите нейната готовност, тъй като времето за сушене е различно в зависимост от това дали ще изберете дехидратор, фурна или слънце. Ако се налага, може да обърнем и да сушим още няколко часа от другата страна.
Готовата пастила нарязваме на ленти.
Всяка лента навиваме на руло. В този вид можем да я съхраняваме няколко месеца в стъклен буркан на тъмно и сухо. Но е малко вероятно да ви се наложи да я съхранявате... При мен не се получава. Почти веднага се изяжда
Рецепта №2
Продукти
- Ябълки - 2 кг
- Яйчен белтък - 2 бр.
- Захар /може и мед / - 250 гр.
- Пудра захар /може рожков/ - 30 гр.
Начин на приготвяне:
- Измиваме, обелваме, изчистваме от семките и режем на 8 части ябълките.
- Изпичаме ги във фурна за около 15 минути на 180 градуса.
- Стриваме през сито.
- Добавяме половината от общото количество захар и разбъркваме докато сместа не започне да побелява и леко увеличи обема си.
- Разбиваме белтъците на пяна и добавяме останалата захар до получаване на хомогенна смес.
Препоръчвам да използвате блендер, т.к. става по-бързо и лесно.
- Отделяме 3-4 лъжици от белтъчната смес.
- Останалата част добавяме към пюрето от ябълки и пак разбъркваме.
- Получената смес изсипваме върху тава, като предварително сме сложили хартия за печене.
- Както в първата рецепта, изсушаваме в дехидратор или във фурна. Ако използваме фурна е необходимо около 6-7 часа да се суши сместа на 80 градуса при леко отворена вратичка.
- Сместа е готова когато стане плътна и еластична с леко златисто-кафяв цвят.
- Отлепваме хартията и режем на 4 части. Поставяме частите една върху друга като предварително ги намазваме с останалата белтъчна смес.
- Отново слагаме във фурната/дехидратора за 2 часа при същата температура.
- Разрязваме на кубчета и посипваме с пудра захар или рожков.
Полезните свойства на пастилата
Съдържа голямо количестство полезни вещества като микроелементите желязо, калий, калций, магнезий, цинк, йод, фосфор и витамини: А, С и В група. Пектинът нормализира обмяната на веществата и очиства организма от токсини и тежки метали, благоприятно повлиява работата на стомашно-чревния тракт. В домашно приготвената пастила няма никакви мазнини.