Меню продукти

Прясно изцедените сокове - ежедневна доза здраве за децатаДетството е изключително важен момент, защото в този период малчуганите започват да се развиват както умствено така и физически. Родителите трябва да полагат максимални усилия, за да предоставят всички необходими хранителни вещества, важни за детското здраве. Въпреки това, децата са придирчиви към храната и като цяло не обичат консумацията на плодове и зеленчуци, което се превръща в голямо предизвикателство за родителите. Приучаването към приемане на пресни плодове и зеленчуци е добре да започне в най-ранна възраст. Това ще изгради добри хранителни навици в младия човек.

Някои педиатри и диетолози съветват,  децата да приемат зеленчуци и плодове под формата на сокове. Това е алтернативен вариант, а също и любим за децата.

Защо се препоръчват прясно изцедените сокове?

Пресните сокове са чудесен източник на енергия и имат всички хранителни вещества, необходими за развитието на тялото и ума - витамини, минерали и ензими.

Сокът от моркови осигурява Витамин A, сокът от портокал доставя витамин С, сокът от зеленолистни  зеленчуци е богат на витамин B комплекс и баластни вещества. Тези им качества ги превръщат в идеална напитка за нормалното развитие на децата. Препоръчително е родителите да изградят навика децата да приемат соковете между  основните хранения или по друг начин, в комбинация с твърдата храна.

Кой е най-подходящия сок за моето дете?

Децата на различна възраст имат различни нужди, затова родителите трябва да знаят точно какъв вид сок е необходим за тяхното хлапе. Добре е да се консултират с диетолог или педиатър, преди въвеждането на какъвто и да е сок в диетата на детето.  

Нека сега да видим кои видове сокове се препоръчват за деца от различните възрастови групи.


Деца на възраст между 1 и 3 години
Това е изключително важен етап в живота на детето, тъй като в тази възраст, то преминава към твърда храна. На тази възраст педиатрите препоръчват плодовите сокове от круши, ябълки, портокали и т.н. Но трябва да се има предвид, че соковете трябва да са разредени и да се прилагат в малки количества, за да може детското стомахче да свикне с тях. И не забравяйте, че сока от зеленчуци също е важен за малкото дете. Например, предложете на детето сок от морков, червено цвекло или комбинацията им с ябълка.

Деца на възраст между 4 и 9

В тази възраст, храносмилателната система на детето е вече напълно развита и може да обработва лесно както твърда, както и течна храна. В тази възраст, родителите трябва да увеличат концентрацията на сока и вече може да опитат със сок от зеленолистни зеленчуци, всякакви плодове, дори и тези със по-силен вкус като джинджифил, целина, магданоз и т.н.

Деца на възраст над 9 години

В този период, едно дете вече трябва да е привикнало с консумацията на всички видове сокове, включително и със сока от червено цвекло. Следващата стъпка е то да изгради здравословния навик да консумира по една чаша прясно изцеден сок преди или със закуската.


 Нека сега ви предоставим нашите полезни съвети как да се консумират соковете.

  • Не добавяйте захар. Сокове съдържат естествена плодова захар, затова не е нужно да ги подслаждаме допълнително. Излишното количество захар може да доведе до проблеми със зъбите и венците, както и до наднормено тегло.
  • Прясно изцедените сокове е добре да се консумират веднага. Не ги съхранявайте за дълъг период. Препоръчваме ви да добавите малко лимон при приготвянето на фреша и това ще го запази за по-дълго.
  • Препоръчително е винаги да разреждате сока с вода когато  го предлагате  на Вашето бебе. За децата това се прави за много сладките плодови сокове (от грозде, круша)
  • Не прецеждайте пулпата от сока. Тя съдържа баластни вещества и фибри, които са изключително важни за нормалната работа на храносмилателната система. Нека Вашият малчуган свикне с влакнините в сока.
  • Чистота е изключително важна. Винаги почиствайте сокоизстисквачката преди и след работа. Плодовете и зеленчуците трябва да са старателно измити и правилно обелени. Ако съхранявате сока в бутилка, тя също трябва да се поддържа изрядно, като най-подходяща е стъклената или BPA-free пластмасова бутилка.
  • Препоръчително е децата да приемат  1- 2 чаши прясно изцеден сок на ден. През останалото време наблегнете на консумацията на твърди храни като зърнени култури и твърди зеленчуци.
  • Личният пример е незаменим. Предлагайте на детето си да опита от сока, който приготвяте и за вас. Ако му позволите да Ви помага в процеса на приготвянето на фреша, това ще засили интереса му към този тип храна и удоволствието ще е двойно.


При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2020 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies