Меню продукти

Полезните сокове по време на бременност


Бременността е един от най-вълнуващите и съществени периоди в живота на една жена. Пълноценното и здравословно хранене през този период е от изключително значение, както за здравето на бебето в майчината утроба, така и за самата майка. Прясно изцедените сокове са чудесен начин да снабдите тялото с ценни хранителни вещества. Те са естествен източник на витамини, минерали и други важни микроелементи, жизненоважни за нормалното развитие на плода, така и за физическото и психическо състояния на жената през този деликатен момент.


Сок от цвекло
Сокът от цвекло е един от най-полезните сокове. Той има многобройни здравословни качества, а някои от тях са доказaни като много полезни и по време на бременността.
• Помага при запек
Голяма част от жените имат честа констипация по време на бременността си. Това е често срещан страничен ефект на много добавки съдържащи желязо.
• Помага при анемия и недостиг на желязо
Плодът има нужда от повече желязо, за да се развива нормално. Много жени имат нисък хемоглобин и не разполагат с достатъчно складирано количество от този микроелемент в организма. Приемът на умерени количества сок от цвекло може да помогне за преодоляване на този дефицит.
• Понижава кръвното налягане
Високото кръвно налягане може да бъде причина за различни опасности по време на бременността. То може да намали притока на кръв към плацентата и така да предизвика преждевременно раждане.
Прием на сок от червено цвекло по време на бременност: Въпреки че сокът от цвекло има много ползи за здравето, е важно да не се прекалява с него. Обикновено препоръчителната доза е да се пие пресен сок от 1/4 до 2 чаши цвекло на ден. Бременните жени трябва да бъдат по-внимателни и да ограничат дневната доза от около 1/4 до ½ чаша цвекло на ден. Препоръчително е сокът от цвекло да се смесва с други зеленчукови сокове и да се оставя да се аерира за 5-10 минути след изцеждането му.

Сок от моркови
Сокът от моркови е богат на бета каротин, калций, желязо, магнезий, калий, витамини от група В.
• Прави кожата по-красива
Кожните промени са част от многобройните промени, през които женското тялото преминава по време на бременността. Сокът от моркови е познат със страхотния си ефект, който оказва върху кожата. Изравнява и избистря тена на кожата и я хидратира в дълбочина.
• Намалява високото кръвно налягане
• Подобрява състоянието на косата, зъбите и ноктите
• Подобрява храносмилането
Често по време на бременността, жената има храносмилателни проблеми. Те може да причинени от хормоналния дисбаланс в този период или от приема на различните хранителни добавки предназначени за бременни. Проблемите с храносмилането могат да се влошат в по-късните етапи на бременността, поради натиска на нарастващата матката към стомаха.
Приема на сок от моркови по време на бременност: Бременните жени не бива да консумират повече от 1 чаша сок от моркови дневно.

Сок от краставица
Краставицaта се състои предимно от вода. Тя е отличен източник на витамин А, витамин С, фолиева киселина, калий, магнезий и др.
• Регулира кръвното налягане
Минералите и натрия, които се съдържат в краставицата помагат за регулиране на кръвното налягане.
• Служи като диуретик и предотвратява отоците
Сокът от краставица е много полезен по време на третия триместър на бременността, когато подуването започва да се превръща в истински проблем.
• Помага при проблеми със зъбите и венците

Портокалов сок
Портокаловият сок е един от най-популярните сокове. Когато е прясно изцеден, той е изключително полезен за бъдещите майки.
• Чудесен източник на витамин C
Витамин С е важен витамин по време на бременността. Той държи имунната ни система в готовност. Пиенето на сок от портокал заедно с богати на желязо храни или витамини ще помогне на абсорбцията на желязо.
• Добър източник на фолиева киселина
Консумацията на фолиева киселина е много важно по време на първите етапи на бременността. Наличието на достатъчно фолиева киселина в организма намалява риска от поява на различни вродени дефекти в плода.
Приема на портокалов сок по време на бременност: Не се препоръчва консумацията на големи количества портокалов сок над 0,5 литра, тъй като може да предизвика стомашни киселини.

Сок от ябълка
Един от любимите сокове на малки и големи. В умерени количества прясно изцеденият сок от ябълки е истински хранителен коктейл за бременните жени.
• Помага при нарушения на съня
• Понижава нивата на холестерола
• Укрепва имунната система
• Има положителен ефект върху кожата
• Благоприятства работата на храносмилателната система
Приема на сок от ябълка по време на бременност: Бъдете внимателни, когато консумирате плодови сокове. Плодовете съдържат фруктоза, която в големи количества може да повиши нивата на кръвната захар в тялото. Половин чаша ябълков сок на ден, смесен с вода може да се счита за безопасна доза за повечето бременни жени.

Сокове, които да избягваме по време на бременност

Сокът от Целина е един от от най-полезните зеленчуци, но по време на бременността е най-добре да се избягва. Мнозина смятат, че някои части на целината могат да предизвикат контракции на матката и кървене.
Сок от билки и подправки. През бременността не бива да се пият големи количества сокове от подправки и билки, тъй като може да предизвикат редица здравословни проблеми. Например, високите дози сок от магданоз може да стимулира контракции и преждевременно раждане. Големите количества сок от розмарин може да причини спонтанен аборт. Сокът от босилек може да предизвика раздразнение на матката. Има много други билки, които са вредни в прекомерни дози. Повечето от тях обаче е безопасно да се използват в кулинарията в умерени количества. Не се лишавайте от любимите си храни, а се вслушайте в тялото си - то ще Ви напътства най-добре!

При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2020 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies