Меню продукти

Масло от сусам и лен - можем да направим у дома със Sana пресата за масла


Салата или Азиатски специалитети, 
подправени с ленено масло? Вкусно е, нали? Но не мислете, че всички екзотични масла са полезни. Качеството на маслото/олиото/ зависи от начина на добиването му. В тази статия ще ви запознаем как да приготвите висококачествено масло сами в къщи и как да разпознаете полезното масло за вас.

Горещо пресовани масла - повече масло, но с по-ниско качество

Различаваме горещо и студено пресовани масла. Широкоразпространените масла по търговската мрежа са горещо пресовани, което означава, че семената се нагряват, за да станат по-меки и за да може да се извлече максимално много масло от тях. Но топлината неизбежно разрушава много от полезните хранителни вещества, от които се нуждаем. Затова получаваме по-ниско качество, и по-ниска цена в магазина.

Може лесно да разпознаете тези масла в супермаркета. Те са:

  • опаковани в прозрачни бутилки,
  • бистри са,
  • по-редки и течливи са,
  • не са богати на мирис и вкус.

По време на горещото пресоване се нанасят пораженията. Това което се случва е загуба на витамини и ензими вследствие на загряването, по-малко вкус от рафинирането им, и не по-малко по значение загуба на хранителна стойност от консервирането на маслата,  за да имат дълга трайност и да се продадат в следващата една година. И това е жалко, защото все повече проучвания доказват, че огромната хранителна стойност на маслата изчезва с рафирането им и горещото пресоване.

Студено-пресованото масло е по-здравословно

 

Вече можете да го направите и у дома! Ако добивате маслата чрез студено пресоване (температурата не надвишава 42˚C), това ще отнеме повече време и ще изисква повече семена, но вие ще имате масло с най-високо качество - богато на витамини, минерали и Omega-3,-6,-9 мастни киселини. Благодарение на гореспоменатите качества студенопресованите масла е добре да присъстват на трапезата ви ежедневно. Според проучванията, добре е да приемате по една лъжичка на ден, за да си набавяте необходими на тялото ненаситени мастни киселини.
Добрата новина е, че студено-пресованите масла можете да си приготвите и у дома с помощта на преса за масло Sana 702

Как да направим домашно масло?

Ако вече имате Сокоизстисквачка Sana EUJ-606 или EUJ-707, може да започнете веднага. Можете да добавите чисто новата преса за масла от неръждаема стомана, която се ползва като приставка към вашата сокоизстисквачка. И не се притеснявайте - тя се почиства по същия лесен начин, както знаете вече от машината за сок.

Пресата за масла Sana ви дава възможност да извличате свежи масла от различни видове семена (като например лен, слънчоглед, тиквено семе, коноп или сусам). Метода студено пресоване гарантира превъзходен вкус, аромат и най-важното запазване на полезните вещества в маслото. Консумирайте го винаги прясно (до 2-3 дни след получаването му), за да имате максимален ефект от полезните съставки. Те започват да намаляват с всеки изминал ден, а след няколко седмици маслото се разваля. Препоръчваме ви да го съхранявате на хладно място, без пряка слънчева светлина. 

Безценните масла от лен и сусам

Съдържанието на масла в семената е различно. Ако започнете да пресовате лен и сусам, знайте, че то е около 40 % в лена и 60 % за сусама, но зависи и от самото семе. Имайте предвид факта, че ще се нуждаете от няколко килограма семена, за да получите 1 литър олио. Ако ще приготвяте ленено масло, препоръчваме ви да изсушите лена  предварително. Винаги е добре да ползвате семена, в които съдържанието на вода е най-малко. По този начин маслото се извлича най-добре. Ще имате най-добър вкус на маслото само за няколко дни след извличането му, така че не се опитвайте да правите голямо количество на един път (над 100ml).

Лененото масло е едно от маслата с най-висока хранителна стойност на Земята. Въпреки че лененото семе не е зърнена култура, то съдържа почти същото количество витамини и минерали. Но по отношение на фибри, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, то е далеч по-здравословно.

Древните гърци още са познавали полезните свойства на маслата. Хипократ е използвал ленено масло като лекарство при проблеми с лигавицата. Но дори и днес ние се радваме на способността му да подобрява храносмилането, а на жените се предписва за намаляване на менструалните болки.

Сусамовото масло е много богато на моно-ненаситени мастни киселини и омега-6 мастни киселини. То понижава нивото на холестерола в кръвта и е много полезно за хора със сърдечни заболявания. Високото съдържание на витамин В, магнезий и фосфор го превръща в превъзходен лек срещу лошо настроение.


 

seo plugin e-max.it

Зелено смути с Vitamix

Актуално видео

Status вакуум продукти


Комо мелници

KoMo немски мелници
При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2022 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies