Меню продукти

Какъв уред за вакуумиране да купя?

Обмисляте да закупите уред за вакуумно опаковане, но сте объркани от цялата информация и различните предложения на търговците: номинална мощност, вакуумно налягане, обем на помпата и т.н.? В тази статия  описваме подробно всеки термин и неговото значение за процеса на вакуумно опаковане.

Вакуумно налягане (- mbar)
Вакуумното налягане се измерва в отрицателни мили-бара. Този показател Ви дава информация за максималното вакуумно налягане (вакуум), което може да бъде постигнато във вакуумната торбичка за храна от даден уред за вакуумиране. Колкото по-голямо е вакуумното налягане(по-голямо отрицателно число), толкова повече въздух (кислород) се отстранява. Това означава по-малка възможност за развитие на микроорганизмите.

Помпата
Помпата може да бъде мембранна или бутална (едно- или двубутална). Вакууматорът може да има и две помпи. Видът и броят на помпите влияят върху скоростта, с която въздухът се изтегля от торбата или контейнера. Двойната помпа премахва въздуха по-бързо от единичната. Това означава, че ще опаковате храната с вакуум по-бързо, а това е особено важно при вакуумно запечатване на по-големи партиди храна.

Капацитет на помпата (л/мин)
Капацитетът на помпата се измерва в литри в минута и обозначава обема въздух, който се изпомпва в минута. Тази информация е свързана основно с типа и размера на помпата, макс. обороти в минута и номинална мощност на уреда. Колкото по-голям е обемът на помпата, толкова по-бързо се изпомпва въздухът от торбата или контейнера. STATUS HV500 е единственият от гамата на домашните уреди за вакуумно запечатване на Status с обем на помпата 14 литра/минута.

Номинална мощност на уреда (W)
Номиналната мощност на уреда се измерва във ватове и Ви казва колко електроенергия е необходима, за да работи. За крайния потребител това обикновено означава, че машината е по-мощна, но също така означава, че използва повече енергия. Ето защо е важно да се намери оптимално съотношение между номиналната мощност и другите функции на вакуумния уред.

Функция за ръчно и автоматично вакуумно опаковане
Ръчните и автоматичните функции Ви позволяват да съхранявате всички видове храни - от сушени месни продукти, до деликатни печени изделия и сочни плодове. Значението на тези функции се обяснява просто чрез сравняване на сухо и прясно месо. Сухото месо е твърдо и не съдържа влага, така че можете да го запечатате с вакуум с натискане на бутона "автоматична функция". В този случай машината отстранява въздуха, докато достигне максималното вакуумно налягане с вградената си помпа и завършва процеса с автоматично запечатване на торбата.
От друга страна има прясно месо, което съдържа много течност. Ако трябваше да го опаковате с вакуум с автоматична функция на машина без предпазен канал или система за течности, вакуумният уред ще засмуче течността и ще се повреди. 
Силно препоръчително е да използвате ръчната или усъвършенствана функция за импулсно вакуумно опаковане за вакуумиране на прясно месо, сочни плодове, (бланширани) зеленчуци и печени продукти. Някои производители го наричат още мека или деликатна функция за вакуумно опаковане.
Ръчната функция е проста и това означава, че спирате помпата чрез натискане на бутона, когато прецените, когато е отстранен достатъчно въздух или когато течността в торбата се приближи до машината. Вакуумният уред автоматично ще запечата торбичката в края след това.
Status HV100 съчетава ръчно и пулс вакуумно запечатване, нежно запечатване на деликатни храни, също има предпазна тавичка за течности, както и адаптор за вакуумно затваряне на контейнери.

Сензор за течности
Сензорът спира помпата, когато открие течност в изпомпвания въздух и по този начин предотвратява навлизането на течността в машината. Специален индикатор ще Ви предупреди, ако това се случи. Решението е просто - трябва да почистите и изсушите специалния контейнер във вакуумния канал.
Въпреки сензора, препоръчваме използването на функция за ръчно вакуумно опаковане при опаковане на влажни храни, тъй като това Ви позволява да спрете помпата във всеки един момент.

Уловител за излишната течност
Каналът за излишната течност е малко по-проста защита от всмукване на течност по време на вакуумно опаковане. Обикновено е под формата на малък контейнер, който събира капчици течност. При по-големи количества течност помпата може да се повреди - в началото машината няма да премине към автоматично завапечатване и в последствие ще престане да изсмуква въздух.

Ширината на вакуумния канал
Ширината на вакуумния канал показва максималната ширина на вакуумните торбички за храна, които можете да запечатате под вакуум с определена машина. Най-често срещаната ширина е 28 см и е идеална за повечето храни в домакинството. Предлагат се и по-тесни хранителни вакуумни торби (20 см) за по-малки опаковки и специални размери (12 см) за съхранение на специфични местни лакомства като салами, луканки и риба. Някои професионални потребители, като производители на сирене, кашкавал и месни деликатеси, се нуждаят от по-широки торби за опаковане на продуктите си (за продажба) – 35 см или повече. Те могат да се използват с професионални вакуумни опаковъчни машини с по-широк (36 см) вакуумен канал. Професионалният уред за вакуумно запечтвате Status Provac 360 е с работна ширина 36 см.

Отделение за ролки от фолио
Съхраняването на ролки от фолио в специално отделение вътре във вакумиращата машина опростява направата на вакуумната торбичка от ръкава. Можете прецизно да измерите и изрежете фолиото, без да се размества и пада.

Сензор за прегряване
Целта на тази екстра е да предпази машината от прегряване и неизправност. Всички вакуумни машини имат ограничен брой последователни вакуумни цикли. Защитата от прегряване изключва машината, когато открие прегряване. Когато машината изстине, можете да продължите с вакуумно опаковане.

Вакуумно запечатващи контейнери за храна
За всички, които са открили ползите от вакуумното опаковане на храни, възможността за вакуумно запечатване на контейнери ще бъде изключително полезна. Това означава, че храната Ви винаги ще бъде вакуумно запечатана при оптимално вакуумно налягане и няма да се мъчете да изпомпвате въздуха с ръчна помпа.

Двустранно лепяща лента за задържане на
торбичката
Нещо толкова просто като двойно лепяща лента може да Ви помогне изключително много с правилното поставяне на вакуумните торбички във вакуумния канал и икономичното използване на фолио. Прикрепете самозалепващата лента върху вътрешния долен ръб на вакуумния уред. Когато опаковате с вакуум, залепете вакуумната торбичка в идеалната позиция и лентата ще я задържи на място. Ще имате свободни ръце за натискане на капака или за регулиране на процеса по време на вакуумно опаковане.

Сега знаете какво означават всички технически термини в описанието на уредите за вакуумно запечатване за храни. 
Време е да започнете да съхранявате храната, която отглеждате или купувате по възможно най-добрия начин. Ще допринесете за здравето си изключително, като консумирате по-пресни и по-хранителни продукти. Преди да закупите уред за вакуумно запечатване, помислете за предназначението и честотата на употреба. Планирате ли ежедневно да съхранявате хранителни продукти в хладилника си (като сирене, прясно месо, колбаси) или имате нужда от тях за вакуумно запечатване на по-големи количества продукти няколко пъти годишно (като замразяване на зеленчуци от вашата градина)?
 

Зелено смути с Vitamix

Актуално видео

Status вакуум продукти


Комо мелници

KoMo немски мелници
При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2022 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies