Сладък вегански омлет без яйца

Омлет без яйца - звучи ли интригуващо? Предлагамe рецепта на сладката версия на такава необичайна закуска.
Този омлет е идеален за вегани и тези, които по някаква причина не консумират яйца. За приготвянето му са необходими малко продукти и минимум време. И малко добро настроение!
Необходими продукти
- 2 супени лъжици овесено брашно
- 1 с.л. пълнозърнесто брашно (най-добре прясно смляно с домашна каменна мелница)
- 1 среден зрял банан
- 1 супена лъжица смляно ленено семе или семена от чиа (за заместване на яйцата), 1 лъжица семе се разбърква с 3-4 с.л. вода
- канела - по желание
- щипка сода
- 1 ч.л. кокосово масло
- 4-5 супени лъжици растително мляко (най-добре кокосово или бадемово)
- 1 ч.л. настъргано какао или какао на прах/ рожков (по избор)
Начин на при приготвяне
Първо пригответе заместителя на яйцата. За да направите това, залейте 1 супена лъжица (без връх) смляно ленено семе или чиа семена с 3-4 супени лъжици вода, разбъркайте и оставете да набъбне за 5-7 минути. Този веган аналог на яйцата ще бъде свързващия елемент в нашия омлет. Също така тази „роля“ ще бъде подкрепена и от банана, който при нагряване „слепва“ сухите съставки. Бананът също ще направи тестото сладко и няма да е необходимо да се добавя захар.
След това смесете овесеното брашно, содата и млякото. Намачкайте банана, за да прилича на бананово пюре и го добавете към сместа, добавете заместителя на яйцата, канелата и разтопеното кокосово масло. Смесете всичко добре, по-удобно е в блендер на ниска до средна скорост. Оставете сместа за 5 минути.
Изсипете омлета в добре загрят тиган и изпечете под капак (можете или от едната или от двете страни, като се прави традиционния омлет). Поръсете с какао по желание.
Оставете омлета в тигана за още 3-5 минути, за да "почине", след което леко сгънете на две с кухненска шпатула и поставете в чиния.
Съвет: можете да приготвите сместа за омлета от вечерта, като я оставите в хладилник, и на сутринта, преди на направите омлета оставите да престои известно време на стайна температура.
Омлетът се получава не пържен, а по-влажен, но в същото време пухкав, като при традиционния вариант. Сервирайте с плодове, сладко или мед, поръсете с настърган шоколад, ядки и/или кокос.