Меню продукти
Лимец, 500 гр., чист, пакетиранБългарски лимец
Лимец, чист, пакет 500 гр. на най-добра цена

Лимец - пакет от БГ Агро

Цена:
3,19 лв
Не е наличен
3.19 BGN
Код на продукта: LIM01
Заяви

Описание

Храна на древните траки

Лимецът е прародител на съвременните хибридни и подобрени сортове жито. Още от древни времена е бил отглеждан, но поради ниските добиви е бил изместен от сортове с висока производителност и съвременното земеделие почти забравя за тази храна. За разлика от хибридните сортове жито, лимецът не се влияе така добре от торене, не е толкова взискателен към типа почва, на която се отглежда и дори е по-издръжлив на засушаване.

Защо модерният човек се връща към дивото жито (лимец)?

Създаден от великата Природа, лимецът е една от най-здравословните зърнени храни. Отличава се с по-високо съдържание на протеини, витамини (А и В), минерали (фосфор, калий, магнезий), но основно бива предпочитан заради ниското съдържание на глутен (под 2%) в сравнение със селектираните от човека сортове. Не само има по-високо съдържание на протеин, но протеините на лимеца са и по-лесно смилаеми от човешкия организъм. Затова се твърди, че лимецът е "по-човешка" храна от модерната пшеница. Приготвените хляб и ястия с лимецово брашно имат по-мек и приятен вкус, отличаващ се с лека сладникавост. 

Когато консумираме лимец можем да сме сигурни, че той не е генно-модифициран (ГМО). Опитите на човека да го "подобрят" са неуспешни, за наша радост! Допълнително, лимецът е много устойчив вид, не се заразява и не страда от болестите на култивираната пшеница и при отглеждането му не се налага да се пръска с хербициди и пестициди. Екологичното отглеждане на лимеца го нарежда сред най-екологичните храни в наше време. 

Някои хора наричат лимеца "слънчева храна". Основанието за това се крие във факта, че лимецът узрява по-бавно. За да изкласи и узрее "дивото жито" събира повече слънчева енергия и образува повече амино-киселини в сравнение с всяко друго житно растение. Уникалните му свойства са причината да го преоткрием и все повече площи да се засяват с лимец напоследък.

Ползи от храненето ни с лимец, вместо пшеница
  • подобрява се алкално-киселинния баланс в тялото ни. За разлика от модерните сортове пшеница, лимеца има алкализиращо действие.
  • позволява се употребата му при безглутенова диета (съдържанието на глутен е под 2% в зърното)
  • естественото антиоксидантно действие (съдържание на лизин) на лимеца го прави подходящ при диета за прочистване на организма. Резултатът е повишена съпротивителна сила на организма срещу патогени. Имунната система се укрепва
  • богатите на фибри зърна на лимеца подобряват храносмилането
  • засилва се кръвообращението и се активизира бъбречната дейност
  • повишава се тонуса и работоспособността
Произход: България / производител: БГ АГРО Българска Земеделска Компания ЕООД
Количество: 500 гр. / пакет
Такса тегло: 4лв./кг.


Коментар

Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този продукт.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.
При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2024 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies