Меню продукти
1кг лимецово брашно, пълнозърнестобрашно от лимец

Брашно от лимец

Цена:
5,99 лв
Не е наличен
5.99 BGN
Код на продукта: Limecb
Заяви

Описание

Брашно от лимец

Пълнозърнесто, висококачествено и прясно смляно брашно от еднозърнест лимец - разфасовка 1кг.

Еднозърнестия лимец
 (Triticum monococcum) е вид растение от рода пшеници с твърда покривна люспа (т.нар. покритосеменна пшеница), която плътно обвива зърната, предпазвайки ги от външни влияния. Лимецът е древен сорт пшеница познат начовечеството от хилядолетия и култивирана за първи път около 7500г.пр.Хр., считан за прародител на всички познати днес пшеници и една от най-старите естествени храни на човечеството. Отглеждан е масово до началото на 20-ти век, когато постепенно бива изместен от модерните селекции високодобивни сортове пшеници. Лимецът дава нисък добив, но за сметка на това не се нуждае от обработка с пестициди, нито се повлиява от торене, поради което е забравен от земеделците. Но неговите ценни качества като храна - ниско глутеново съдържание, висок процент протеинов микс и богато на минерали съдържание, стават причина за възвръщане на славата му. 

Големият интерес към лимеца в наши дни възниква с научните открития от 1982, които доказват, че протеините в лимеца не са фактор за проява на глутенова непоносимост или друга подобна токсичност за човешкия организъм. Днес изследователи от различни области на науката доказват превъзходството на лимеца пред хибридните пшеници, като по този начин „възраждат” славата на тази пълноценна и здравословна храна.

Част от доказаните предимствата на лимеца и неговите изключително ценни хранителни и диетични характеристики са високото му съдържание на Витамин В2 (рибофлавин), Витамин Е, магнезий (Mg),  калций (Ca), Витамин В6 (пиридоксин), полезни протеини, манган (Mn), селен (Se), провитамин А (β-каротин), калий (К), желязо (Fe), антиоксиданти, витамин А (ретинол), фосфор (Р), цинк (Zn), пигменти, ненаситени мазнини и влакнини.

 

Коментар

Коментари на клиенти:

Все още няма коментари за този продукт.
Моля, влезте в системата с потебителско име и парола, за да оставите коментар.
При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2021 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies