Меню продукти

Защо ми изключи блендера Vitamix?

Vitamix ascent series blenders

Ако използвате блендер на Vitamix и той изведнъж спре да работи, най-вероятно е задействана термичната защита. 
Това се случва когато  блендерът се натоварва прекалено много и като продължителност на работа и като плътност и консистенция на обработваната смес. Ако например се опитвате да направите смес за сурова торта или бонбони и сте сложили тахан към сместа, в която има мед, фурми или друго плодово сладко, това повишава вискозитета неимоверно много. Блендерът не може да постигне зададената му скорост, използва екстра мощност, за да изпълни нашето желание, но тази работа е тежка. При тази ситуация няма добро охлаждане на мотора.
Термо-защитата се включва с цел да предотврати повреда или изгаряне на мотора. След като моторът се охлади, може да отнеме 30-40 минути през лятото, ще можете да го стартирате нормално отново. Това не е голям проблем, но е добре да се избягва, тъй като всяко аварийно спиране скъсява живота на уреда. В зависимост от това какви продукти блендирате, лесно бихте могли да използвате Vitamix в продължение на десетилетия, без изобщо да стигате до прегряване. Но ако смесвате продукти с много гъста и лепкава консистенция, има голям шанс това да се случи в някакъв момент.
Ако имате модел Ascent или Venturist, когато се активира термичната защита, на дисплея ще покаже код за грешка E31 или E3x..
 
Защо трябва да избягвате прегряването на двигателя?
 • Ако термо защитата се включи няма да можете да стартирате Вашият Vitamix, докато не се охлади, което може да отнеме 20–60 минути. Ако това се случи по средата на процеса, e наистина неприятно, затова бъдете щадящи към Вашия помощник.
 • Правилното охлаждане на двигателя цели максимално да удължи живота му. Инцидентното прегряване на мотора като цяло не е фатално, но ако се случва редовно, това излага мотора на по-голямо износване.
 • Докато се повишава температурата на ел. мотора е нормално да усетите техническа миризма. Това усещане може да е неприятно, но всъщност е сигнал за Вас да дадете почивка на Vitamix. С всяко следващо претоварване миризмата от мотора ще отслабва, но Вие вече ще сте придобили усета кога да оставите блендера да почине, преди да се изключи аварийно.
Защо моят Vitamix се изключи?
Плътните и гъсти смеси могат да прегреят двигателя, който се охлажда с въздушна струя. Той ще се изключи преди да изгори и няма да Ви позволи да го включите, докато не се охлади. За да избегнете прегряване, не смесвайте повече от 4 чаши плътни смеси като хумус, ядково масло или сладолед. Когато смесвате гъсти и вискозитетни съставки, пуснете на максимална скорост за 15 секунди. После оставете да почине няколко минути и повторете, докато постигнете резултата.
Ако моторът вече е прегрял, можете да го използвате отново по-скоро, като насочите студена струя от сешоара към вентилационните отвори отзад. Някои хора ускоряват охлаждането, като поставят основата на мотора на Vitamix в хладилника, не препоръчваме да го правите, защото ако го оставите твърде дълго, ще има проблем с конденза, когато го извадите (това може да повреди уреда!).
 
Причини, които допринасят за прегряването на двигателя. Защо бързите скорости са препоръчителни.
Моторите на Vitamix имат следните свойства:
 • Колкото по-бавно върти моторът (напр. с по-плътна смес), толкова повече ще загрява. Това е така, защото при по-големи натоварвания моторът тегли повече електрически ток. Това е свързано с back EMF обратна електро-движеща сила, която се образува в двигателя.
 • По-тежките смеси забавят оборотите на мотора. Ето защо звукът на мотора е с по-ниски децибели при смесване на плътни  неща.
 • Двигателят се охлажда от въздушния поток от вентилатора в долната част на задвижващия вал, а вентилаторът се върти със същата скорост като двигателя и ножовете.
Гъстата смес увеличава шансовете за прегряване: моторът загрява повече и по-бавно се охлажда. За повече информация относно типа двигатели, използвани в машините Vitamix, потърсете универсални двигатели.

Фактори, които допринасят за
прегряване на двигателя
Имайте предвид, че е по-вероятно  двигателят да  прегрее, когато няколко фактора действат заедно:
 • Плътност на сместа (по-плътна/вискозитетна = повече топлина).
 • Количество смес, например пълна до горе кана (повече обем = повече топлина).
 • Време за смесване (по-дълго време = повече топлина). Можете да блендирате по-гъстите смеси за кратко, но ако смесвате по-продължително, това отново ще прегрее двигателя. По същият начин, ако правите една рецепта след друга, двигателят може да  прегрее, тъй като не се охлажда напълно между циклите.
 • Температура на околната среда (по-гореща среда = по-слабо въздушно охлаждане), така че трябва да сте наясно, че през лятото или ако температурата в кухнята е по-висока от включени котлони или фурна, вероятността от прегряване на блендера е по-голяма.
 • Интересна подробност е, че влажността на въздуха НЯМА значение. 
 • И може би един от основните фактори - скоростта на двигателя. Високата скорост охлажда по-добре.
 
В заключение: Блендирането твърде дълго при твърде ниска настройка на скоростта ще прегрее машината и ще задейства  автоматичната защита от претоварване, която изключва машината. Смесването на по-висока скорост увеличава максимално охлаждащия вентилатор на двигателя, за да се избегне прегряване.

При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2023 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies