Меню продукти

15 ползи за здравето в сока от нарОще от хиляди години насам, плодът от нар бива използван като лекарство. В днешно време, ползите му за здравето са многобройни - предотвратяване на ракови заболявания, подсилване на имунната система, повишаване плодовитостта при жените. Нека разгледаме следните 15 ползи за здравето от сока от нар:

 

1. Източник на мощни антиоксиданти

Семената от нар получават своя ярък червен цвят от полифенолите. Тези микроелементи са мощни антиоксиданти. Сокът от нар съдържа по-високи нива на антиоксиданти от много други плодови сокове. Те могат да помогнат за освобождаването на организма от свободните радикали, да предпазят клетките на тялото от увреждане и износване и да намалят възпаления и инфекции.

2. Източник на витамини

Освен вкусен, сокът от нар е и много хранителен, защото е богат на витамини (А, С, Е, В5), минерали (калций, желязо и калий), както и на много фибри, стига да е изцеден с подходящата пресоваща сокоизстисквачка. Най-голяма полза може да се получи от прясно изцеден сок без наличието на термична обработка, която обикновено убива повечето от витамините.

3. Лек срещу ракови заболявания

Сокът от нар доби повече популярност в последно време, след като учените откриха, че може да окаже положително влияние при спирането на растежа на ракови клетки в организма. Специалисти от различни университети установяват лечебните свойства на сока от нар при различни видове рак. Оказва се, че той спира и развитието на левкемия

4. Защита от болестта на Алцхаймер

Смята се, че антиоксидантите в сока и тяхната висока концентрация спират развитието на болестта на Алцхаймер и подобряват паметта.

5. Ползи за храносмилането

Сокът от нар може да намали възпалението на червата и да подобри храносмилането. Оказва помощ при хора с болест на Crohn (регионален ентерит), улцерозен колит и други възпаления на червата. Има много противоречиви мнения за това дали сокът от нар помага или влошава диарията, затова повечето лекари препоръчват да се избягва, докато не се усети подобряване на състоянието и симптомите не отшумят.

6. Противовъзпалително действие

Сокът от нар е мощно противовъзпалително средство поради високата си концентрация на антиоксиданти. Може да помогне за намаляване на възпаленията и инфекциите в тялото и да предотврати оксидативния стрес.

 7. Облекчение при артрит

Флавонолите в сока от нар помагат да се блокира възпалението, което допринася за остеоартрит и увреждане на хрущяла. Сокът се препоръчва при лечение на остеопороза, ревматоиден и други видове артрит, както и при възпаление на ставите.

 8. Помага при сърдечни заболявания

Редовният прием на сок от нар подобрява притока на кръв и предпазва артериите от това да станат по-твърди и дебели. Той също така забавя натрупването на плаката, редуцира холестерола и ефикасно прочиства запушените артерии. Важно да се отбележи обаче е, че нарът може да реагира негативно с някои лекарства за кръвно налягане и холестерол. В тези случаи е необходима консултация с лекар, преди да започнете соколечение с нар.

 9. Понижаване на кръвното налягане

 Според проучвания, сокът от нар може да понижи стойностите на кръвно налягане в организма, заради наличието на калий и фолиева киселина в него. Той също така смъква и нивата на наситените мастни киселини, които често са причина за запушването на кръвоносните съдове.

 10. Лек срещу Ковид

Според последни проучвания се открива, че сокът от нар може да потисне до 80% от патогените на коронавируса. Това се дължи на киселата среда и растителните полифеноли, които са разрушителни за вируса.

 11. Облекчение на цистит

Експерти смятат, че пиенето на сок от нар в случай на заболяване от цистит е не само възможно, но и необходимо. Благодарение на своите противовъзпалителни и антисептични ефекти, плодът може да ускори процеса на оздравяване. И поради диуретичния ефект, нарът позволява на пикочния мехур да се изчисти от токсините.

 12. За добра памет

Друго проучване показва, че пиенето на сок от нар всеки ден в продължение на 4 седмици значително повишава показателите за вербална и визуална памет при хора на и над средната възраст, които имат оплаквания за леки проблеми с паметта. Установено е, че полифенолите в нара спомагат и за здравето на мозъка.

13. Подобрява плодовитостта на мъжа

Концентрацията на антиоксиданти в плода и способността им да влияят на оксидативния стрес (който доказано причинява дисфункция на сперматозоидите), правят сока от нар помощник за плодовитостта при мъжете и при жените. Освен това, консумацията на сок от нар помага да се увеличат нивата на тестостерон. 

14. Издръжливост и спорт

Консумирането на сок от нар подпомага възстановяването на мускулите след упражнения с висока интензивност. Сокът спомага и за намаляване на болката при тренировка и подобрява възвръщането на силите. Това го прави чудесен помощик за спортни постижения.

15. Подпомага лечението на диабет

Антиоксидантното свойство на сока от нар способства да се намали глюкозата при хора, страдащи от всякакъв тип диабет, а освен това маслото от семената контролира нивото на инсулин в нашето тяло. Въпреки че нарът съдържа захар, тя се усвоява в тялото заедно със своеобразни неутрализатори – витамини, аминокиселини и соли. Те не позволяват да се повиши кръвната захар и допълват основното лечение на заболяването.

Приготввянето на сок от нар може най-бързо и лесно да се направи с ръчна преса за цитруси. Препоръчваме този модел Can Can, създаден специално за изцеждане на нар. 

Вижте видеото, в което приготвяме микс от нар и портокал. 


 

 

 

 

 

 

 

При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2024 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies