Меню продукти

Сушене на месо и риба у домаСушеното месо е едновременно деликатес и мезе за бира или вино, подходящо по време на излет, разходка, пикник  и риболов.

 

Сушенето е един от най-древните начини за съхранение на храна. У дома можете да използвате дехидратор, за да изсушите плодове, зеленцуци, билки, риба, различни видове месо: птиче, говеждо и свинско. 
Приготвянето на сушен месен деликатес е доста трудоемък и отнемащ време процес, но си заслужава. Сушеното месо се оказва не само много вкусно, но и ароматно. И най-важното: не съдържа консерванти, оцветители и се съхранява дълго време.
Когато месото е добре изсушено, има толкова натурален вкус, колкото прясно приготвеното месо.

Начин на приготвяне и подготовка

С изключение на месото, специално предназначено за сушене, месо и риба, трябва да се обработят преди изсушаване, за да се елиминират бактериите. Желателно е да използвате само червено месо, без мазнини. Предварително махненете мазнините и жилките. Преди сушене месото трябва да бъде мариновано, за да бъде по-пикантно и вкусно. Маринатата трябва да съдържа сол, за да се улесни дехидратацията и да се удължи срока на годност. Не използвайте масло в маринатата. Повечето рецепти за марината съдържат киселина (например доматен сос или оцет). Киселината разгражда влакната на месото, това води по-голяма крехкост.
Месото се реже по-лесно, когато е частично замразено, особено ако искате да го нарежете на много тънки слайсове. Машина за рязане или V-образно ренде много ще ви улесни в това. Ако искате да изсушите говеждо месо или дивеч за приготвяне на супи, сосове и други, имайте предвид, че преди сушене месото трябва да бъде предварително сготвено. Първо нарежете на малки кубчета и сгответе месото. Процесът на сушене варира между 2 и 8 часа. За да добавите изсушено месо към любимия си гулаш, оставете го да ври във вода или бульон за час и половина, за да получите обем и чистота.
Телешко месо: Нарежете на тънки филийки. Месото от бут и гърди е по-лесно за обработка; ребрата не са толкова подходящи.
Пилешко месо: Всички домашни птици трябва да се обработят преди изсушаване. Мариноване в сос или барбекю-сос е най-подходящата форма за приготвяне. Пилешките гърдите съдържат по-малко мазнини от другите части на животното и това ги прави по-подходящи за сушене.
Риба: Преди сушене се препоръчва да се приготви на пара. Като алтернатива, можете да готвите рибата в предварително загрятата фурна при 100 °C в продължение на 20 минути или докато придобие пореста структура. Филетата са особено подходящи за сушене.
Съвети за направата на телешко сушено известно като „Beef Jerky“. Това е древен метод за консервиране на месо. Този тип обработка не изисква месото да бъде предварително сготвено, и е важно е да изберете месо с добро качество и да се почисти добре. Създайте чиста и хигиенична среда при работа. Когато приключите, почистете добре работната повърхност. Имайте предвид, че този вид месо е единственото, което може да се изсуши в дехидратор без предварително готвене.
Съвети
• Както при повечето рецепти, важно е да изберете качествено месо. Изберете филе от гърдите или бута на животното с дебелина между 2,5 и 3,5 см. Отстранете мазнините и съединителната тъкан. Мазнината прави изсушаването на месото по-трудно. Жилите причиняват втвърдяване на месото и трудно се преглъщат.
• Поставете месото във фризера за около 30 минути. Това ще ви улесни при нарязването. Нарязва се по дължина до 3 см слайсове.
• Мариновайте месото поне 3 часа или го оставете да престои в марината една нощ. Марината дава уникален вкус на месото и го омекотява. Колкото по-дълго месото се маринова, толкова повече се чувства вкусът на подправките.
• Месото може да бъде овкусено със сол, подправки, лук или чесън на прах и др. Не добавяйте твърде много сол към месото, защото по време на процеса на сушене месните вкусове набират по-голяма интензивност.
• Наредете маринованите ленти върху тавичката (препоръчваме да изпалзвате кухненската хартия или силиконова подложка), така че да не капе, след което поставете тавата в дехидратора. Изсушете добре резените, до степен да са твърди, но да останат еластични, да могат да се огъват, без да се чупят. Месото Jerky се нуждае от 6 до 16 часа.
Важна забележка: Уверете се, че повърхността, върху която приготвяте месото, е чиста. Уверете се, че сте измили добре ръцете си, преди да започнете подготовката.
Съхранение
Говеждо, пилешко, дивеч или риба не трябва да се съхраняват повече от 3 месеца, ако се съхраняват в хладилник. Ако ги съхранявате във фризер, този период не трябва да надвишава 1 година. Използвайте вакуумни торбички или контейнери, за да запазите максимално дълго вашите домашни деликатеси.
Температура и време
Препоръчваме температурният диапазон да бъде между 65-70°C. Продължителността на сушене варира в по-широк диапазан (6 – 16 часа) според вида на месото и дебелина на нарязване. Препоръчваме периодично да проверявате степента на изсушавене, ако е необходимо завъртете тавите когато забележите неровномерно изсушни парчета.

                                                               Рецепта: Барбекю пастърма
Необходими продукти
0.450 кг чисто месо
1 с.л. сол
3 с.л. кафява захар
¼ с.л. черен пипер
1/3 ч.ч. винен оцет
1/8 с.л. лют червен пипер
1 с.л. лук на прах
½ с.л. чесън на прах
1 с.л. суха горчица

Как да приготвим

Смесете всички подправки, освен месото в плитка чиния или купа. Рабъркайте добре. Нарежете месото на парчета с дебелина 5мм.
Поставете в марината и оваляйте добре. Покрийте и оставете в хладилник за поне 12 часа. Наредете месото в тавите на дехидратора и сушете на 155°F/68°C докато месо-то се напука. Около 5-6 часа.
На практика можете да ползвате всякакви комбинации от следните продукти: соя, сос Уорчестър, доматен или барбекю сос, чесън и лук на прах, къри, сол и пипер. Вземете парче сурово месо, по възможност без мазнина. Повече мазнина - по-къс живот при съхранение. Най-добрият начин да направите равни парчета е със слайсер за месо, но става и с остър нож. Когато използвате нож, замразете частично месото за по-лесно рязане. Режете месото по влакната или напречно. В противен случай, пастърма-та ще е жилава. Нарежете на ленти 2,5 см широки, 4мм дебели и колкото искате дълги. Веднъж нарязани, изрежете излишната мазнина.
Сушете на 155°F/68°C за приблизително 4-6 часа, като от време на време попивате капчиците, които се появяват на повърхността. Докато сушите, температурата ще се покачва и спада спрямо зададената - това е важно за правилното сушене. Ако на циферблата пише 155°F/68°С, месото ще достигне 160°F/71°C. Винаги проверявайте пастърмата, като използвате охладено парче. Когато огънете правилно изсушена пастърма трябва да „пукне“, но не и да се счупи.

Разгледайте нашите предложения за качествени дехидратори тук! 
При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2024 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies