Меню продукти

Центрофужна или нискооборотна?


Сокоизстисквачката е изключително полезен уред, ако обичате да пиете сок и не купувате готови пакетирани сокове от магазина със съмнително качество, а предпочитате да си го приготвите сами. Прясно изцеденият  домашен сок ви дава всекидневната доза витамини, минерали и микроелементи, и е неразделна част от здравословното меню.
Сокоизстисквачката ви дава възможност да получите сок от различни продукти,  но се оказва, не всички сокоизстисквачки са еднакво полезни и толкова ефективни, както се твърди в рекламните обещания на търговците. Купуването на скъпа сокоизстисквачка не е достатъчно, за да получите наистина полезен сок.

Видове сокоизстисквачки
Сокоизстисквачките, които се предлагат в търговската мрежа основно са два вида – центрофужни  и бавнопресоващи (шнекови).
 • Центрофужните сокоизстисквачки са предназначени за почти всички плодове и зеленчуци. Извличат сока благодарение на остриета, които рендосват продукта с висока скорост и мрежа (цедка), която филтрира течната част от твърдата. Работят на принципа на центрофугата и са най-разпространени и достъпни. Такива сокоизстисквачки имат няколко скорости на въртене, различни по размер отвори за  плодове и зеленчуци.
 • Бавнопресоващите сокоизстисквачки изцеждат продуктите посредством смачкване с шнек (вал), който превръща плодовете в каша и ги притиска към цедката под високо налягане. Тези сокоизстисквачки  се наричат още студено-пресоващи, тъй като работят на ниски обороти, което не позволява загряване на продуктите. Освен това, те не размесват интензивно капчиците сок с въздуха, което причинява бързото окисление и  спадането на хранителната стойност на сока. При извличането на сок с бавна пресоваща машина се запазват всички хранителни вещества в сока.
Каква е разликата между тях
Центрофужните модели работят на висока скорост (2 000 - 15 000 об/мин.). Високата скорост предполага увеличаване на силата на триене, което води до повишаване на температурата в точката на съпрекосновение на острието с продукта и следователно  до унищожаване на полезни ензими.
Бавнооборотните сокоизстисквачки работят на ниска скорост (от 43 до 160 оборота в минута). Триенето по време на работа е минимално, което означава, че няма нагряване на продукта по време на изцеждане на сока, което позволява запазването на полезни витамини и микроелементи от плодове и зеленчуци.
Качеството на сока в крайна сметка е много различно. Сокът, получен с бавнопресоваща машина  е хомогенен, без утайка, плътен, наситен и богат на вкус. Сокът, изцеден от центробежна сокоизтисквачка е по-воднист, има пяна и се разслоява. Такъв сок бързо губи ценните си свойства и се явява непълноценна храна.

Характеристики на сокоизстисквачките
С помощта на центробежна и бавнооборотна  сокоизстисквачка  можете  да  получите сок от плодове, зеленчуци и билки. С бавнооборотната сокоизстисквачка може да се изстиска до 70-96% сок от всеки плод и зеленчук, за разлика от центробежната. Също така, с бавнопресоваща сокоизстисквачка  можете да изцедите сок от пшеничена трева, всякакви зеленолистни зеленчуци, кълнове и дори ядки.

Скорост
С центрофужна машина ще направите сок по-бързо, но със студено-пресоваща(бавнооборотна) машина ще направите сок по най-щадящият начин, като в сока ще преминат всички нутриенти от целия плод или зеленчук.

Вкус
Вкусът на сока също е различен. Доматеният сок, получен с помощта на шнекова сок машина, има гъста текстура, богат вкус и наситен цвят. Същият сок, направен с центрофужна сокоизстисквачка, става воден, разслоява се и помътнява. Сокът от киви, направен с бавнопресоваща машина има сладък вкус, докато с центрофужна сокът става кисел.

Шум
Сутрин, обикновено е времето, когато си правим сок за закуска. Но повечето сокоизстисквачки на пазара са много шумни и ако решите да изцедите чаша сок, докато семейството Ви още спи, повярвайте, това няма да остане незабелязано (поне с центробежна сокоизстисквачка).
Основна характеристика на бавнопресоващите сокоизстисквачки е, че са изключително тихи при работа.

Производител
Центрофужни сокоизстисквачки се произвеждат в много страни. Въпреки това, дори най-добрата центрофужна машина на известна марка или производител не може да се сравнява с бавнооборотна сокоизстисквачка, тъй като тази машина  има различен принцип на работа.
Южна Корея има дългогодишен опит в производството на бавнооборотни сокоизстисквачки - повече от 30 години. За няколко десетилетия са успели изключително много да усъвършенстват тази технология и не случайно  се славят с най-висококачествените марки и модели.
Ако имате възможност да избирате при закупуване на такъв домашен уред, не правете компромис с цената и качеството – изберете сокоизстисквачка, която да прави най-полезния сок.

Предимства на шнековите модели
 • Ниската скорост на работа на уреда не позволява на сока да се окисли бързо, като по този начин се запазват всички полезни витамини и елементи
 • Можете да съхранявате получения сок в продължение на максимум два дни, като той няма да загуби свойствата си
 • Ниското ниво на шум дава възможност да правите сок по всяко време на денонощието, независимо от мястото
 • Функцията за самопочистване ще позволи лесно да почистите устройството за няколко минути след това
 • След работа с такава сокоизстисквачка остават малко количество отпадъци
 • Голям диапазон от различни продукти, които могат да се изцеждат: от зеленолистни зеленчуци, билки, пшеничена трева, овес до твърди кореноплодни или меки зеленчуци и плодове
 • С помощта на такъв уред може да правите ядкови млека, бебешки пюрета, сорбет и сладолед.

Недостатъци на нискооборотните сокоизстисквачки

 • Когато изцеждате много меки, презрели плодове ще получите пюре, а не сок
 • За модели с тесен отвор ще е необходимо продуктите да бъдат нарязвани на по-малки парчета
 • Ако ползвате модел за търговски цели, шнековите сокоизстисквачки ще правят по-бавно сока в сравнение с центрофужните
 • Доматеният сок може да бъде изстискан само на вертикални модели, докато хоризонталните не се справят добре с меките домати
Предимства на центробежните модели
 • Висока скорост на центрофугиране - работят при 2 000 - 15 000 об/мин
 • Ниската цена на сокоизстисквачката я прави достъпна за всички
 • Лесна за използване - ще трябва само да приготвите продукти, включите уреда и да направите сок
 • Широкият отвор на моделите не изисква предварително нарязване на дребни парчета продуктите

Недостатъци на центробежни сокоизстисквачки

 • По време на настъргването продуктът се загрява, което унищожава голяма част от полезните вещества в него
 • По време на въртенето на центрофугата сокът влиза в контакт с въздуха и се разпенва
 • Също така, в контакт с кислорода от въздуха, сокът незабавно се окислява
 • Съхраняването на така получения сок е невъзможно - след 20 минути сокът ще стане неподходящ за пиене и ще е различен на вкус
 • Голямо потребление на продукти - за да направите чаша ябълков сок имате нужда от четири или пет ябълки, защото част от продуктите не могат да бъдат изцедени и остават полепнали по стените на сокоизстисквачката
Коя сокоизстисквачка е по-добра?

Бавнопресоваща или центрофужна?  И двете ще се справят с твърди зеленчуци и плодове - ябълки, моркови, цвекло, но с домат или магданоз центробежният модел не може да се справи успешно.

Ако искате да използвате сокоизстисквачката само за стандартни продукти - можете да се спрете на евтин центрофужен модел. Ако искате да получите по-нестандартни напитки като сок от магданоз или грозде, е по-добре е да изберете бавнопресоваща машина. Разбира се, тя ще струва повече, но ще имате по-малък разход на електроенергия и на продукти. А качеството, винаги си заслужава!

При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2024 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies