Не изхвърляйте пулпата от сока - направете си овесени бисквити

Според статистиката на Организацията по храни и земеделие към ООН почти половината от всички произведени плодове и зеленчуци са неупотребени или изхвърлени поради изтичане на срока им на годност. Причината хората да купуват твърде много и да изхвърлят това, което не изяждат, е защото или продуктите вече не изглеждат добре или просто не могат да изконсумират такива количества. Когато правите сок, извличате най-концентрираната и питателна част от плодовете и зеленчуците, и обикновено изхвърляте останалата маса (пулпа), а тя все още може да бъде полезна и употребена като храна. В този материал ще ви покажем как да използвате пулпа, за да направите вкусни овесени бисквити.
Съставки
- 3/4 чаша пулпа (от всякакви продукти, но от моркови и ябълки е най-подходяща)
- 1/2 чаша пресовани овесена ядки или овесено брашно
- 1/2 чаша брашно (в идеалния случай пълнозърнесто смляно на домашна каменна мелница)
- 4 супени лъжици растително масло (може и друга мазнина по ваш избор)
- 2 супени лъжици захар или друг подсладител
- 1 чаена лъжичка канела
- 1 малка шепа слънчогледови семки
Начин на приготвяне
В средна купа смесете овесено брашно, пълнозърнестото брашно, захарта, канелата и слънчогледа. Добавете маслото и овесената каша и разбъркайте, за да направите тесто. Ако е твърде сухо, добавете малко повече масло или част от сока, който сте направили. Ако е твърде влажно, добавете още малко брашно. Направете малки топки и леко притиснете отгоре, за да придобие форма на бисквитка. Печете 10-15 минути при 180 °C. Алтернативно можете да ги сушите в дехидратор за 8-10 часа при 40 °С. Количеството е за около 14 бисквити.
Насладете се на този вкусен и здравословен десерт!