Меню продукти

Очистващи коктейли


Очистването на тялото е толкова важен процес, колкото и самото хранене. Най-добре тялото ни се очиства с приема на достатъчно вода и много физическа активност. Но често ние можем да подпомогнем процеса с приема на определена храна в подходяща форма. 
Всички, които се интересуват от здравословно хранене със сигурност са чували за детокс програмите със зелени коктейли (смутита). За тази цел ще ви е необходим блендер и качествени, пресни продукти.
Какво представляват очистващите коктейли
Така наречените „залени коктейли“ или смутита са комбинация от фино смляни зеленчуци, плодове и зеленолистни. Приготвят се в блендер. За разлика от сока, коктейлите съдържат влакнини (фибри и целулоза). Именно заради това те се характеризират и като храна, която човек е свикнал да приема.
С какво са полезни
Редовната им консумация или кратките детокс програми имат следните полезни свойства:
 1. Извличат токсините от тялото. Пресните зеленчуци, плодове и зеленолистни съдържат голямо количество влакнини (фибри). Влакнините имат свойството да абсорбират токсините натрупали се в тялото, както и да премахват плаките от стените на храносмилателните органи.
 2. Насищане с витамини. Според  диетолозите трябва да приемаме от 5 до 11 порции зеленчуци и плодове на ден. Смутито е добра алтернатива на това голямо количество храна, която ще ни осигури необходимите витамини и минерали. Освен витамини А, С, В група и фолиева киселина, зелените кактейли съдържат много хлорофил – истинско лекарство за черния дроб и бъбреците.
 3. Лека загуба на килограми. След такова прочистване със зелени коктейли значително ще се повиши усвояването на храната. Като следствие вие няма да изпитвате нужда от вредни храни.
Рецепти
За да приготвите някои от тези коктейли измийте продуктите, сложете в блендер и блендирайте до получаване на еднородна консистенция. Изпийте напитката докато е прясно приготвена, преди да е променила вида си (преди настъпване на окислението).
„Нежен“ коктейл
 • ¾ чаша обезмаслено кисело мляко
 • мед на вкус
 • 3 ябълки (най-добре органични или от вашата градина)
 • щипка канела
Коктейл «Суперзелено»
 • стрък целина
 • киви
 • морков
 • две шепи спанак
Коктейл «Тропик»
 • шепа пресни или замразени горски плодове (по избор)
 • ¼ чаша портокалов сок
 • банан
Две основни правила при приготвянето на коктейлите
 1. Имайте мярка. Ако никога преди не сте пили такъв тип коктейли не прекалявайте с количеството. Първоначално не слагайте много спанак и кисели плодове, това може да натовари стомаха и черния дроб. Анализирайте състоянието си по време на детокса, намалете приема или преустановете употребата ако не се чувствате добре. Но знайте, че лекото главоболие е признак за успешен детоксикиращ процес. Приемете това неразположение радушно.
 2. Много е важно коктейлите да са вкусни, иначе още на втория ден ще ги пиете с нежелание. Затова се старайте поне в началото съотношението на плодовете и зеленчуците да е преобладаващо за сметка на зеленолистните. Следвайте пропорцията 3:2 докато свикнете с вкуса.
С пожелание за вкусен детокс!
При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2021 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies