Меню продукти

Нови продукти

Промо продукти

Най-продавани продукти

Как да изберем домашна студено-пресоваща сокоизстисквачка.
Вероятно вече  сте чували за ползите от сока направен със студено-пресоваща сокоизстисквачка. Този сок е по-полезен от сока изцеден с друг тип сокоизстисквачка. Преди обаче да изберете студено-пресоваща сокоизстисквачка, имайте предвид, че няма универсален модел, който еднакво добре ще цеди зеленолистни зеленчуци, плодове и кореноплодни зеленчуци. Освен това, съществуват няколко вида пресоващи сокоизтисквачки, всеки от тях се използва за конкретно определени цели.

Съществуват четири вида студено-пресоващи сокоизтисквачки

1.Ръчни

Това са компактни устройства, които изцеждат сок, без да ви е небходимо електричество. Справят се с твърди зеленчуци и плодове както и с покълнали семена и други зелени растения.

Тази сокоизтисквачка ще ви послужи на места където нямате достъп до електрическата мрежа. Тя е лека и компактна, което ви дава възможност да я взимате със себе си при пътуване. Но ако Ви е необходима сокоизтисквачка само за домашно ползване най-добре изберете електрически вариант, тъй като при ръчният модел е необходимо да се прилага известно усилие и едва ли ще искате да го правите често.  

 

                                                                                                

  Модел: Z-Star ръчна сокоизстисквачка

2. Хоризонтални едновалови пресоващи с електромотор

Тези сокоизстисквачки са много добър избор заради тяхната многофункционалност. Могат да се използват не само за изцеждане на сок, но и за смилане на различни подправки и кафе, също така можете да правите спагети, солети и паста, фъстъчено масло, сладолед или сорбе, идеални са за приготвяне на бебешки пюрета също. Тези сокоизстисквачки по-добре се справят със зеленолистните зеленчуци като спанак, магданоз и влакнести продукти като джинджифил, ананас или манго. Но от меки, презрели ябълки, круши, кайсии, сливи ще направят по-скоро пюре, а не бистър сок, като могат да попаднат и малки парчета от плода в сока.

Модел: Sana EUJ-606 едновалова сокоизстисквачка
 

3. Хоризонтални пресоващи с два вала

Това е усъвършенствана система за стриване на продуктите от два вала и екстракция на соковете чрез пресоване. Зъбите на валовете "дъвчат" зеленчуците и плодовете и затова тези модели придобиват названието "дъвчещи сокоизстисквачки". Наличието на два вала (шнека) позволява по-ефективното извличане на сока в сравнение с едноваловите машини. Полученият сок може да достигне до 95% от използваните продукти - това е резултат, който не могат да постигнат други сокоизтисквачки.

Ще бъде добър избор за тези, които обичат да правят сок от всичко, което им попадне в ръцете. Този вид сокоизтисквачки също могат да правят тесто и паста, с лекота изстискват зеленолистни. Основният им недостатък, е че имат повече части, което в известна степен усложнява тяхното почистване и сглобяване.

 
Модел: Angel Angelia 5500 двувалова сокоизстисквачка от неръждаема стомана

4. Вертикални пресоващи сокоизстисквачки

Тези машини работят на много ниски обороти, т.е. сокът се изтисква максимално щадящо за полезните хранителни вещества, витамините и ензимите. Те са компактни, лесни за почистване и универсални, тъй като позволяват да правите сок от почти всичко. Единствено по-трудно извличат сока от зеленолистни в сравнение с двуваловите модели. Препоръчва се зеленолистните да бъдат предварително нарязани с дължина около 5 см, за да се прекъснат влакната в дръжките им. Някои модели имат по-широк отвор за продукти и не се налага да ги нарязвате на малки парчета. С вертикална пресоваща сокоизстисквачка се работи лесно, тъй като тя сама поема продуктите и прави сока. А почистването е наполовина свършено от самата машина - моделите имат въртяща се почистваща четка, която отстранява фибрите от цедката докато правите сока. Остава само да изплакнете под течаща вода.

 

 Модел: Sana EUJ-808, второ поколение преса с 43 об./мин.


Коя студено-пресоваща сокоизстисквачка е по-добра?

Ако вече се объркахте в избора на сокоизстисквачка, ето и няколко насоки, които ще Ви помогнат при избора:

 • Ако ви трябва непретенциозна и компактна студено-пресоваща сокоизстисквачка, която същевременно да е лесна за почистване, удобна при всекидневно използване и може да прави сок от различни продукти, то вертикалният модел е най-добрият избор за Вас.
 • Ако харесвате сок от зеленолистни и искате да имате универсална машина, която да използвате за различни цели, добре е да се спрете на някой от хоризонталните модели. Най-доброто е сокоизстисквачка Angel - прави "ангелски" сок от обикновени моркови! 
 • Ако имате ограничен бюджет, но ви трябва лесна за използване сокоизтисквачка, за която няма да ви е необходимо електричество, тогава си купете ръчният вариант.
 • Ако сте от хората които предпочитат да не правят икономии,  за да получат максимална полза от уреда, препоръчвам да изберете двувалова хоризонтална сокоизстисквачка.

Вече можете да изберете най-подходящия за семейството си модел.

Технически характеристики

Каквато и студено-пресоваща сокоизстисквачка да изберете, имайте предвид следните характеристики: 

 1. Размер и тегло. Колкото по-компактен е уредът, толкова е по-малка вероятността да събира прах в някой шкаф. Лесно ще намерите място на ткава сокоизстисквачка върху кухненския плот. 
 2. Мощност. Не влияе върху качествата на получения сок, тъй като пресоващите сокоизстисквачки са бавнооборотни и трансформират оборотите на мотора в изключителна мощност - до 3 конски сили.
 3. Материали. Много е важно те да бъдат висококачестветни и безвредни, защото продуктите, които ще изцеждате ще бъдат в пряк контакт с тях.
 4. Диаметър на отвора за продукти. За съжаление при хоризонталните модели той е по-малък, необходимо е плодовете и зеленчуците да бъдат нарязани на по-малки парчета и често да се използва бутало, което ангажира едната ви ръка. Вертикалните сокоизстисквачки в това отношение са по-усъвършенствани и сред тях има и модели с голям отвор дори за цели плодове, като при Omega MMV-702S.
 5. Скорост. Всички студено пресоващи сокоизстисквачки работят на ниски обороти (максимум 110 оборота в минута при Omega TWN32s). И това е по-скоро предимство отколкото недостатък. Най-ниските постигнати до момента обороти имаме при Sana EUJ-808 - само 43 оборота.
 6. Обратен ход (възможност вала да се завърта в обратна посока). Тази функция позволява да се върне продуктът към отвора и да се разчупи при евентуално засядане и спиране на машината.
 7. Размерът на цедката. Със ситна цедка се прави по-качествен сок, той е гладък и плътен, без парчета от пулпата. С по-едра цедка ще получите сок с парченца като нектар.

Това са основните параметри при избора на домашна сокоизстисквачка. Надяваме се, че ви улеснихме при избора. Наслаждавайте се на прясно изстисканите сокове и помнете: сокоизстисквачката не е лукс, а уред с помощта, на който вие се грижите за своето здраве.

Зелено смути с Vitamix

Актуално видео

Комо мелници

KoMo немски мелници

безплатна доставка, условия

Newsletter

реклама във FreshMarket.bg
При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2018 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies