Меню продукти

Нови продукти

Промо продукти

Най-продавани продукти

Как да изберем домашна студено-пресоваща сокоизстисквачкаАко се интересувате от студено-пресоващи сокоизстисквачки, то най-вероятно сте чули за ползите от приготвянето на сок с тях. Сокът  направен с тези „чудо-машини“ е в пъти по-полезен от сока изцеден с конвенционалния тип сокоизстисквачки. Причината за това е в самата технология - извличат се пълноценно всички хранителни вещества, запазват се витамините и ензимите "живи" в сока, като не се допускат окисление или загряване, сокът е по-плътен на вкус, цвят и аромати. Преди обаче да изберете студено-пресоваща сокоизстисквачка, имайте предвид, че няма универсален модел, който еднакво добре да цеди зеленолистни, твърди и меки плодове и зеленчуци, цитруси и треви. Освен това съществуват няколко вида така наречени шнекови сокоизстисквачки, всеки от които се използва за конкретно определени цели.

Съществуват четири вида студено-пресоващи сокоизтисквачки:

1.Ръчни

Това са компактни устройства, които изцеждат сок, без да използвате електрическата мрежа. Справят се с твърди зеленчуци и плодове, както и с покълнали семена и други зелени растения.

Ръчната сокоизтисквачка ще ви послужи на места където няма електричество. Тя е лека и компактна, което позволява да я взимате със себе си при пътуване. Но ако Ви е необходима сокоизтисквачка само за ползване вкъщи, най-добре изберете вариант с ел. мотор, тъй като при ръчния модел е необходимо да прилагате известно усилие и едва ли ще искате да го правите често. Освен това е по-бавно, отколкото ако "върти" някой друг.                                                                                        

2. Хоризонтални едновалови

Тези сокоизтисквачки са много добър избор заради тяхната многофункционалност. Могат да се използват не само за изстискване на сок, но и смилане на различни подправки и кафе, направата на спагети и паста, фъстъчено масло, слодолед или сорбе, идеални за пюриране (бебешки храни). Също така те по-добре се справят със зеленолистни зеленчуци.

Но от презрелите и вече хлебни ябълки, круши или сладки сливи ще направят по-скоро пюре, а не бистър сок. Могат да допуснат и малки късчета от плода в сока.

3. Хоризонтални двувалови

Това е перфектният вариант на пресоващите, бавни сок машини. Наличието на два шнека позволява по-ефективното извличане на сока. Двата шнека буквално сдъвкват продуктите, подобно на действието на човешките зъби, и от получената каша се изцежда максимум сок, под въздействието на огромно налягане. Формата на двата шнека се променя от зъбна предавка към винтова, което позволява да се случат няколко процеса последователно - раздробяване, настъргване, размачкване, пресоване, отделяне на сокове и изхвърляне на пулпа. Полученият готов сок може да достигне до 95% целия продукт - това е резултат, който не могат да постигнат други сокоизстисквачки.

Ще бъде добър избор за тези, които обичат да правят сок от всичко, което им попадне в ръцете. Този вид сокоизтисквачки също могат да правят тесто и паста, с лекота изстискват зеленолистни, треви, билки и правят тахан от някои видове ядки като орехи, лешници и бадеми. Основният им недостатък е, че са малко по-трудни за почистване. Но в сравнение с центрофужните модели, са доста по-лесни за почистване и далеч по-ефективни. Някои от моделите с два вала имат повече части, което в известна степен усложнява тяхното разглобяване и сглобяване.

4. Вертикални с един шнек

Тези машини работят на много ниски обороти, т.е. сокът се пресова с максимално запазване на хранителните вещества от продуктите. Те са компактни, лесни за почистване и универсални, тъй като позволяват да правите сок от почти всичко. Единствено се появяват затруднения, когато извличате сока от зеленолистни и треви в сравнение с хоризонталните едновалови или двувалови модели. Причината е влакнестата структура на продуктите, дългите конци в дръжките на зелените зеленчуци, които причиняват запушване на отвора за пулпа, освен ако не се подготвят подходящо. Подготовката на листните зеленчуци е лесна - само ги нарязвате на парченца с размери 2-3см и пускате в гърлото на машината като редувате с някакъв твърд продукт. Но пък тези модели имат по-широк отвор за продукти и не се налага да нарязвате всичко на по-малки парчета. Вече има и модели вертикални пресоващи сокоизстисквачки с широк отвор, през който може да пуснете цяла ябълка или друг мек плод.  

Коя студено-пресоваща сокоизтисквачка е по-добра за мен?

Ако вече се объркахте в избора на сокоизтисквачка, ето и няколко насоки, които ще Ви помогнат при избора.

 

 • Ако Ви трябва непретенциозна и компактна студено-пресоваща сокоизтисквачка, която същевременно е много удобна при всекидневно използване и може да прави сок от различни продукти, то вертикалният модел е най-добрия избор за Вас.
 • Ако харесвате сок от зеленолистни и искате да имате универсална машина, която да използвате за различни цели, добре е да се спрете на някой от хоризонталните модели.
 • Ако имате финансови ограничения, но имате нужда от лесна за използване сокоизтисквачка, при използването на която няма да ви е необходимо електричество, тогава се спрете на ръчен вариант.
 • Ако сте от хората, които избират най-доброто за себе си и търсят да получат максимална полза от уреда, препоръчвам да изберете двувалова хоризонтална сокоизтисквачка.

 

Сега ще можете да изберете най-подходящия за семейството си модел.

Технически характеристики

Каквато и студено-пресоваща сокоизтисквачка да изберете, имайте предвид следните характеристики:

 

 1. Размер и тегло. Колкото по-компактен е уредът, толкова по-малка е вероятността да събира прах в някой шкаф. Просто може да стои непрекъснато на плота в кухнята и да използвате всекидневно ;)
 2. Мощност. Не влияе върху качеството на получения сок, тъй като тези уреди работят на бавни обороти и не се нуждаят от мощни мотори.
 3. Материали. Много е важно те да бъдат висококачестветни и безвредни, защото продуктите, които ще превърнете в сок ще бъдат в пряк контакт с тях.
 4. Диаметър на отвора за продукти. За съжаление при пресоващите, бавнооборотни модели той е по-малък, необходимо е едрите продукти да бъдат нарязани на по-малки парчета. При хоризонталните модели често се използва буталото, което не е по вкуса на по-мързеливите от нас. Вертикалните модели в това отношение са по-усъвършенствани, а сред тях има и модели с голям отвор дори за цели плодове.
 5. Всички модели работят на ниски обороти - диапазона е от 43 до максимум 110 оборота в минута за двуваловите. И в това се състои тяхното предимство, а не е недостатък.
 6. Обратен ход (възможност вала да се завърта в обратна посока). Тази функция позволява да се увеличи производителността. Прочистваме заседналите едри парчета в машината, без да я разглобяваме, и отново продължаваме да правим сок.
 7. Диаметър на отворите на цедката/ситото. С цедка с малки отвори се получава гладък и приятен за пиене сок. Повечето модели включват в комплектите си и цедка с по-едри отвори, която се ползва с меки продукти и когато искаме сока да прилича на нектар, т.е. с повече паренца от плода.

Това са основните параметри при избора на домашна сокоизстисквачка. Надяваме се, че ви улеснихме при избора. Наслаждавайте се на прясно изстисканите сокове и помнете: сокоизтисквачката не е лукс, а уред с помощта на който вие ще се грижите за своето здраве и на членовете на семейството ви.

Зелено смути с Vitamix

Актуално видео

Комо мелници

KoMo немски мелници

безплатна доставка, условия

Bronson хранителни добавки

хранителни добавки Bronson

Tribest 2016 каталог

Newsletter

реклама във FreshMarket.bg
При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2018 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies