Меню продукти

Нови продукти

Промо продукти

Най-продавани продукти

Как да изберем домашна студено-пресоваща сокоизстисквачкаАко се интересувате от студено-пресоващи сокоизстисквачки, то най-вероятно сте чули за ползите от приготвянето на сок с тях. Сокът  направен с тези „чудо-машини“ е в пъти по-полезен от сока изцеден с конвенционалния тип сокоизстисквачки. Причината за това е в самата технология - извличат се пълноценно всички хранителни вещества, запазват се витамините и ензимите "живи" в сока, като не се допускат окисление или загряване, сокът е по-плътен на вкус, цвят и аромати. Преди обаче да изберете студено-пресоваща сокоизстисквачка, имайте предвид, че няма универсален модел, който еднакво добре да цеди зеленолистни, твърди и меки плодове и зеленчуци, цитруси и треви. Освен това съществуват няколко вида така наречени шнекови сокоизстисквачки, всеки от които се използва за конкретно определени цели.

Съществуват четири вида студено-пресоващи сокоизтисквачки:

1.Ръчни

Това са компактни устройства, които изцеждат сок, без да използвате електрическата мрежа. Справят се с твърди зеленчуци и плодове, както и с покълнали семена и други зелени растения.

Ръчната сокоизтисквачка ще ви послужи на места където няма електричество. Тя е лека и компактна, което позволява да я взимате със себе си при пътуване. Но ако Ви е необходима сокоизтисквачка само за ползване вкъщи, най-добре изберете вариант с ел. мотор, тъй като при ръчния модел е необходимо да прилагате известно усилие и едва ли ще искате да го правите често. Освен това е по-бавно, отколкото ако "върти" някой друг.                                                                                        

2. Хоризонтални едновалови

Тези сокоизтисквачки са много добър избор заради тяхната многофункционалност. Могат да се използват не само за изстискване на сок, но и смилане на различни подправки и кафе, направата на спагети и паста, фъстъчено масло, слодолед или сорбе, идеални за пюриране (бебешки храни). Също така те по-добре се справят със зеленолистни зеленчуци.

Но от презрелите и вече хлебни ябълки, круши или сладки сливи ще направят по-скоро пюре, а не бистър сок. Могат да допуснат и малки късчета от плода в сока.

3. Хоризонтални двувалови

Това е перфектният вариант на пресоващите, бавни сок машини. Наличието на два шнека позволява по-ефективното извличане на сока. Двата шнека буквално сдъвкват продуктите, подобно на действието на човешките зъби, и от получената каша се изцежда максимум сок, под въздействието на огромно налягане. Формата на двата шнека се променя от зъбна предавка към винтова, което позволява да се случат няколко процеса последователно - раздробяване, настъргване, размачкване, пресоване, отделяне на сокове и изхвърляне на пулпа. Полученият готов сок може да достигне до 95% целия продукт - това е резултат, който не могат да постигнат други сокоизстисквачки.

Ще бъде добър избор за тези, които обичат да правят сок от всичко, което им попадне в ръцете. Този вид сокоизтисквачки също могат да правят тесто и паста, с лекота изстискват зеленолистни, треви, билки и правят тахан от някои видове ядки като орехи, лешници и бадеми. Основният им недостатък е, че са малко по-трудни за почистване. Но в сравнение с центрофужните модели, са доста по-лесни за почистване и далеч по-ефективни. Някои от моделите с два вала имат повече части, което в известна степен усложнява тяхното разглобяване и сглобяване.

4. Вертикални с един шнек

Тези машини работят на много ниски обороти, т.е. сокът се пресова с максимално запазване на хранителните вещества от продуктите. Те са компактни, лесни за почистване и универсални, тъй като позволяват да правите сок от почти всичко. Единствено се появяват затруднения, когато извличате сока от зеленолистни и треви в сравнение с хоризонталните едновалови или двувалови модели. Причината е влакнестата структура на продуктите, дългите конци в дръжките на зелените зеленчуци, които причиняват запушване на отвора за пулпа, освен ако не се подготвят подходящо. Подготовката на листните зеленчуци е лесна - само ги нарязвате на парченца с размери 2-3см и пускате в гърлото на машината като редувате с някакъв твърд продукт. Но пък тези модели имат по-широк отвор за продукти и не се налага да нарязвате всичко на по-малки парчета. Вече има и модели вертикални пресоващи сокоизстисквачки с широк отвор, през който може да пуснете цяла ябълка или друг мек плод.  

Коя студено-пресоваща сокоизтисквачка е по-добра за мен?

Ако вече се объркахте в избора на сокоизтисквачка, ето и няколко насоки, които ще Ви помогнат при избора.

 

 • Ако Ви трябва непретенциозна и компактна студено-пресоваща сокоизтисквачка, която същевременно е много удобна при всекидневно използване и може да прави сок от различни продукти, то вертикалният модел е най-добрия избор за Вас.
 • Ако харесвате сок от зеленолистни и искате да имате универсална машина, която да използвате за различни цели, добре е да се спрете на някой от хоризонталните модели.
 • Ако имате финансови ограничения, но имате нужда от лесна за използване сокоизтисквачка, при използването на която няма да ви е необходимо електричество, тогава се спрете на ръчен вариант.
 • Ако сте от хората, които избират най-доброто за себе си и търсят да получат максимална полза от уреда, препоръчвам да изберете двувалова хоризонтална сокоизтисквачка.

 

Сега ще можете да изберете най-подходящия за семейството си модел.

Технически характеристики

Каквато и студено-пресоваща сокоизтисквачка да изберете, имайте предвид следните характеристики:

 

 1. Размер и тегло. Колкото по-компактен е уредът, толкова по-малка е вероятността да събира прах в някой шкаф. Просто може да стои непрекъснато на плота в кухнята и да използвате всекидневно ;)
 2. Мощност. Не влияе върху качеството на получения сок, тъй като тези уреди работят на бавни обороти и не се нуждаят от мощни мотори.
 3. Материали. Много е важно те да бъдат висококачестветни и безвредни, защото продуктите, които ще превърнете в сок ще бъдат в пряк контакт с тях.
 4. Диаметър на отвора за продукти. За съжаление при пресоващите, бавнооборотни модели той е по-малък, необходимо е едрите продукти да бъдат нарязани на по-малки парчета. При хоризонталните модели често се използва буталото, което не е по вкуса на по-мързеливите от нас. Вертикалните модели в това отношение са по-усъвършенствани, а сред тях има и модели с голям отвор дори за цели плодове.
 5. Всички модели работят на ниски обороти - диапазона е от 43 до максимум 110 оборота в минута за двуваловите. И в това се състои тяхното предимство, а не е недостатък.
 6. Обратен ход (възможност вала да се завърта в обратна посока). Тази функция позволява да се увеличи производителността. Прочистваме заседналите едри парчета в машината, без да я разглобяваме, и отново продължаваме да правим сок.
 7. Диаметър на отворите на цедката/ситото. С цедка с малки отвори се получава гладък и приятен за пиене сок. Повечето модели включват в комплектите си и цедка с по-едри отвори, която се ползва с меки продукти и когато искаме сока да прилича на нектар, т.е. с повече паренца от плода.

Това са основните параметри при избора на домашна сокоизстисквачка. Надяваме се, че ви улеснихме при избора. Наслаждавайте се на прясно изстисканите сокове и помнете: сокоизтисквачката не е лукс, а уред с помощта на който вие ще се грижите за своето здраве и на членовете на семейството ви.

Зелено смути с Vitamix

Актуално видео

Комо мелници

KoMo немски мелници

безплатна доставка, условия

Newsletter

реклама във FreshMarket.bg
При спор, който не може да бъде решен съвместно с онлайн магазина, можете да използвате сайта ОРС на ЕК.
© 2018 FreshMarket. All Rights Reserved. Уеб дизайн и SEO от Headway Technologies